Categories
Cultura japonesa

Furoshiki

furoshiki_nAgraïm la col·laboració de la Aoi que ens ha enviat el següent reportatge sobre l’art del furoshiki, una interessant aportació ecològica de la cultura Japonesa…

Quan sentim la paraula Origami tots sabem que es tracta de l’art de plegar el paper. Però en canvi el furoshiki, tot i guardar-hi una certa similitud, ens és molt més desconegut.

Es tracta de plegar una peça quadrada de roba per tal de facilitar el transport d’objectes de tot tipus. Aquestes tècniques de plegament del furoshiki moltes vegades són similars a les utilitzades en l’Origami o papiroflèxia.

A la següent il·lustració es mostren diferents tècniques de plegat del furoshiki, fixeu-vos que és un art detallista, cosa que va amb concordança amb la metòdica cultura japonesa.

furoshiki-1

Es va començar a fer servir durant el període Nara (710-784). Quan els senyors feudals anaven als banys, deixaven la seva roba damunt del furoshiki i així evitaven que es pogués barrejar amb la d’altres persones.
furo-ofuroDe fet, el kanji de furoshiki vindria a ser “tela per a utilitzar en el ofuro (bany japonès). Posteriorment es va estendre el seu ús entre els comerciants, que el feien servir per transportar les seves mercaderies, o fins i tot per protegir i embolicar regals.

El furoshiki, tot i que sol tenir una mida estàndar (60cm x 60cm) es pot trobar en altres tamanys (n’hi ha que són més grans que els llençols d’un llit) i fets amb molts tipus de materials (seda, cotó, nylon…) i amb diferents colors i estampats. El seu ús, tot i que havia arribat a ser molt extès al Japó, va anar decaient davant de les bosses de plàstic. No cal dir que el furoshiki, al ser més resistent, reutilitzable i multifuncional és molt més ecològic que les bosses.

Darrerament el Ministeri de Medi Ambient Japonès ha fet diverses campanyes per tornar-lo a potenciar: la Ministra, Yuriko Koike, va col·laborar en el disseny d’un “Mottainai Furoshiki” fet amb material reciclat d’ampolles de plàstic (“mottainai” és una paraula relacionada amb les deixalles, les coses que es llencen).

furoshiki-r
Dues capses llargues embolicades amb furoshiki.

El preu d’un furoshiki pot oscil·lar entre els 500 i els 20.000 iens (entre 3€ a 180€ aprox.), però els més utilitzats en solen costar uns 1500 iens (9€ aprox.).

Per acabar direm que una de les imatges més habituals dels furoshiki en els manga o l’anime la trobem a l’hora de dinar. Molts personatges duen els seus bento (carmanyoles) embolicats amb aquesta peça de roba.

—————————————————————————————

Vols col·laborar amb Japanzone o que publiquem una ressenya de manga o un article sobre cultura japonesa? comenta’ns-ho a [email protected]

7 respostes a “Furoshiki”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *