Categories
Reportatges

El manga i les biblioteques

bibliotecamanga2A continuació recuperem un article de la Cristina que proposa una manera econòmica de llegir manga: anar a les biblioteques a agafar-ne en préstec.
I és que la presència de còmics a les prestatgeries ha crescut molt en els darrers anys -a vegades no en la mateixa proporció els espais que ocupen-.

Si voleu cercar quines col·leccions es poden trobar a les biblioteques o llegir aquell còmic que potser mai us comprarieu… aquest article, us interessarà; i molt!

..

El manga i les biblioteques públiques: una realitat (amb els seus més i els seus menys)

Com a usuària (molt) freqüent de les biblioteques de la Diputació de Barcelona puc dir que són una gran cosa: et donen accés gratuït a llibres, pel.lícules, música, internet… però sobre tot us vull parlar dels còmics (en el nostre cas, manga).

Obviament, hi ha biblioteques i biblioteques, però actualment no és difícil trobar quelcom fins i tot a les que menys interès tenen en aquest material. Personalment, he acabat “creant” uns certs recursos per a treure’ls-hi tot el suc possible i he pensat compartir-los amb vosaltres.

Punt u. “Internet és un gran invent”. Les biblioteques tenen un catàleg col.lectiu molt versàtil que tant es pot consultar a la pròpia biblioteca com a casa vostra des d’Internet. La pàgina web de la Xarxa de biblioteques de la província de Barcelona; allà es pot buscar un títol o autor, tant en una biblioteca concreta com en global (“totes les biblioteques”, a dalt de tot de la llista). També serveix buscar per ciutats o provícies (surten al final de la llista).

Punt dos. “El manga l’he trobat al catàleg… però només el tenen a una biblioteca que està a la quinta forca”. Per aquests casos, hi ha dues opcions:

bilbiotecaJFa) Podeu planejar una “excursió”. De vegades un autobús de línia que passa aprop de casa vostra i que mai heu utilitzat resulta que et porta en mitja horeta al mateix carrer on hi ha la biblioteca dels vostres desvels; (a mi m’ha passat).

– Si en el catàleg diu que el manga el té algú, reserveu-lo (només us cal el núm. de carnet de la biblioteca i el del DNI). Quan el tornin, us trucaran a casa perquè el passeu a buscar (però no mandrejeu, que només us el guarden una setmana).

– Si consta com a “disponible” us recomano que truqueu a la biblioteca i expliqueu el vostre cas: “es que visc lluny d’aquí i he de venir expressament…”. A mi sempre m’han fet el favor d’apartar-me aquell material (els ajudareu si doneu les dades exactes del que voleu). Això sí, COMPLIU LA VOSTRA PARAULA. Si dieu que passareu aquella tarda o a l’endemà, feu-ho o ens prendran a tots per mentiders i ho deixaran de fer.

b) Prèstec interbibliotecari (PI pels amics). És un servei que només es fa per a llibres i còmics. Es tracta de pagar 1,20 euros (si no ho varien) a la teva biblioteca més propera perque et portin el manga que vols d’aquella altra biblioteca inabastable.

bibliotecamangaPotser sembla una mica car, però si no teniu gens clar si us agradarà (per bones crítiques que tingui) i no hi ha ningú que us el pugui deixar… sempre serà millor que pagar 8 o 9 euros pel manga i que després no us agradi.

Punt tres. “No féu que em penedeixi d’haver explicat això”. No tot són flors i violes. Quantes vegades aquell manga “disponible” resulta que està “desaparegut en combat” o fet malbé (avís a aquell/a que va guixar el volum 17 de “X” de CLAMP: ESTÀS EN PECAT MORTAL)! Fins i tot, tenint tres setmanes de prèstec hi ha gent que ho torna quan vol… si es que ho fa. Potser a algú li va fer gràcia això de “mangar” un manga, però si ho fan quan vosaltres l’esteu esperant llegir, no us semblarà tant divertit.

eagleJBé, crec que ja us he donat prou la tabarra. Només dir-vos que les biblioteques m’han ajudat a decidir si comprar o no un manga i he pogut llegir col.leccions completes que, malgrat agradar-me, no em puc plantejar comprar pel meu pressupost i/o espai limitat.

El meu darrer descobriment ha estat “Eagle” (la gran novetat del saló del manga). Els dos primers volums els podeu trobar a la biblioteca Can Sumarro de l’Hospitalet (al mateix carrer del poliesportiu on van posar l’escenari durant el saló).Algú s’anima a agafar-los en prèstec?

————————————————————————————————

Vols col·laborar amb Japanzone, que publiquem un anàlisis del teu manga favorit o un article sobre cultura japonesa? comenta’ns-ho a [email protected]

3 respostes a “El manga i les biblioteques”

Molt interessant. Jo més aviat utilitzo la xarxa de biblioteques de la província de Girona (especialment la d’Olot), però també funciona de manera similar. Em vaig sorprendre molt quan vaig veure que tenien algunes col·leccions complertes de manga, i també compren alguns volums a l’atzar (n’he vist algun de yaoi i tot!). Però sí, les biblioteques són un recurs i no s’han de passar per alt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *