Categories
Cultura japonesa

O-bon, festival de les llanternes

Nova aportació de la Aoi, complementa el que explicàvem en dates d’aquesta festivitat.

obonEl O-Bon o simplement Bon, sense la “o” honorífica, és una festivitat japonesa budista en honor als esperits dels avantpassats morts i és un dels esdeveniments més importants de l’any al país nipó.

Tot i tenir una llunyana relació amb la nostra diada dels difunts, durant els dies de l’Obon es creu que els esperits dels avantpassats tornen de l’altre món per visitar les llars dels seus familiars.

..

La paraula bon en japonès, vol dir “safata” o “plata per al menjar” i prové de “Urabon-e, que alhora prové de la paraula hindú “Ullambana”.
L’origen del O-Bon el trobem en la història de Moruken, deixeble de Buda. Aquest, va utilitzar els seus poders sobrenaturals per veure que la seva mare difunta havia caigut al Reialme dels fantasmes afamats i que patia. Molt preocupat, va anar a preguntar-li a Buda què havia de fer per alliberar la seva mare d’aquell món. Buda li va dir que havia de fer ofrenes de menjar i beure als grans monjos budistes el 15è dia del 7è mes. Moruken així ho va fer i va aconseguir salvar la seva mare.

cementiri_budistaAquesta festivitat, tradicionalment se celebrava el dia 15 del 7è mes segons el calendari lunar. Però quan aquest calendari es va canviar al solar (el d’Occident) durant el començament de l‘Era Meiji (1867-1912), no totes les regions de Japó es van adaptar igual i per això se celebra en dates diferents segons la zona del país. Per exemple a Tòquio, Yokohama o a a tota la regió de Tohoku -al nord- és del 13 al 16 de juliol; però a la majoria del país, se celebra del 13 al 16 d’agost.

Tot i que els dies del O-Bon no són pròpiament festius al Japó, molta gent s’agafa vacances per poder retornar als seus pobles d’origen i és per això que molts establiments i comerços tanquen. Lògicament també és habitual trobar les carreteres i els trens plens, per la gent que es desplaça.

Es diu que en aquests dies els esperits dels avantpassats poden tornar de l’altre món per visitar les llars dels seus familiars. Per això la gent retorna als seus pobles natals per visitar-netejar les tombes dels difunts i preparar les cases. Davant l’altar budista de la família, el Butsudan, es col·loca l’anomentat altar dels esperits (shooryoodana) on es fa cremar encens i es dipositen ofrenes de menjar en porcions petites -normalment una tassa d’arròs blanc i fruites- ja que mai contenen carn ni peix, seguint amb el precepte budista que rebutja el sacrifici d’animals.

La festa s’inicia el dia 13 amb un foc de benvinguda (mukaebi) a l’entrada de les cases i una llumeneta que serveix per guiar els esperits dels avantpassats cap al món dels vius.

bon_odoriTambé són rebuts amb Bon Odori, les danses tradicionals d’aquesta festivitat, en agraïment per les seves accions en vida. A la nit, en diversos parcs, places i temples s’encenen fogueres en forma de torre (yagura) tot ballant al ritme dels tambors taiko.

El festival acaba el dia 16 amb el Toro Nagashi, o flotació de les llanternes (per això a vegades hi ha qui es refereix al O-Bon com a “Festival de les Llanternes”). Durant la nit, llanternes de paper són il·luminades amb una espelma i es deixen flotar riu avall, indicant simbòlicament als esperits el camí de retorn al món dels difunts i demanant el seu repòs etern.

llumenetesEn algunes ciutats, especialment les més grans, no es permet fer el ritual de les llanternes de paper pel tema de la contaminació. En aquest cas, s’encenen petites fogueres (okuribi) que fan la mateixa funció.

Moltes vegades també es completa la cerimònia amb hanabi, els focs artificials.

Lluny de ser una tradició més aviat trista, el O-Bon es considera un període alegre, de retrobament familiar i d’homenatge als avantpassats. Una explicació d’aquesta visió potser tan diferent de la nostra és que els japonesos no entenen la vida o el temps com una línia amb un final, com a Occident, sinó com a un cicle. Així doncs, els morts, es veneren com a avantpassats que protegeixen la família i l’ajuden a aconseguir la felicitat i la prosperitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *