Categories
Anàlisis Nit Manga Vic Notícies

Barri Llunyà al “Club de Lectura”

bll-2El proper dimarts 24 de novembre a les 8 del vespre, a la tertúlia del “Club de Lectura” de la Biblioteca Joan Triadú de Vic, comentarem el llibre “Barri llunyà” de Jiro Taniguchi.
Per a més informació al bloc de casa al club.

Barri Llunyà, un còmic de Jiro Tanaguchi, autor amb un estil molt propi i que s’apropa a un públic més adult.
A continuació republiquem un anàlisis d’un molt bon manga per llegir a qualsevol època de l’any.

Després d’una important reunió de negocis i d’una nit en la qual ha begut una mica més del compte, Hiroshi, un home de 48 anys, agafa per error un tren que el durà a Kurayoshi, el seu poble natal. Un cop allí, visita casa seva, ara ja reformada i acaba anant al cementiri del temple Genzen, on reposa la seva mare. La porta a un passat perdut.
És allà on comença tot.

Al recuperar la consciència després d’un petit desmai s’adona que ha viatjat al passat. Es troba en un cos molt més lleuger i sa, el seu de quan tenia 14 anys, i tot el poble, així com casa seva i la seva família, tornen a estar tal i com recorda de la seva època de secundària.

Sens dubte, la seva primera reacció és mostrar un fort convenciment de que tot és un somni i que n’ha de despertar; no obstant aviat acceptarà el fet com una realitat i es dedicarà a reviure l’època de l’adolescència, però amb l’experiència i actitud dels 48 anys.

Pàgina rere pàgina, detall rere detall, assaborint el pas del temps, ens endinsem en la nova vida de Hiroshi que amb el pas dels dies s’adona de les petites coses que eren tant importants per ell i que de gran ja ha oblidat.

Però noves preocupacions apareixen… podrà comprendre els sentiments dels seus pares? I més encara… podrà retornar amb la seva família?

bll_trenEn trobem davant d’un manga calmat, al més pur estil Taniguchi, sense grans aventures ni acció desenfrenada, una narrativa lleugera i un dibuix exquisit, amb personatges d’estil i proporcions realistes i paisatges, tan rurals com urbans, minuciosament caracteritzats.

Tot plegat crea una agradable combinació que acompanya perfectament l’ambient nostàlgic de la història, on el personatge es retroba amb aquell barri que tant llunyà li semblava, perdut en els racons de la seva memòria.

.

barri_tapa_0

L’edició integral en català realitzada per Ponent Mon és més que notable; sentit de lectura occidental per voluntat de l’autor; tapa semidura flexible; les pàgines cosides al llom, de manera que sigui més resistent al pas del temps i de les lectures; les sis pàgines inicials a color; en total 408 pàgines per 24 euros.

Una mirada al passat per comprendre el present

.

Per saber més de Jiro Tanaguchi

.

12 respostes a “Barri Llunyà al “Club de Lectura””

En nom de tots els clubaires de la Triadú, vull agrair la presència d’en Quim Benito, que ahir al vespre ens va ajudar a aproximar-nos al manga, un gènere que no havíem tocat mai. La tertúlia va ser molt distesa i participativa. Vam passar una bona estona. Moltíssimes gràcies a en Quim i als altres dos japanzones. Com a regal d’agraïment, i des de la Biblioteca, ens hem proposat dignificar la nostra secció de còmics -la tenim una mica abandonada, la veritat- creant un petit racó de còmic en un lateral de la sala.
どうもありがとうございます (doumo arigatou gozaimasu). I fins a la propera col·laboració, que espero sigui ben aviat.

Matilde, de nou, moltes gràcies per tot, va ser una bona experiència com a primer club de lectura; a més vam poder escoltar impressions i punts de vista molt interessants sobre la lectura del manga.
Esperem veure aviat el nou espai de la secció de còmics de la Biblioteca i així tinguin el tracte que es mereixen com a llibres. Fins la propera i per qualsevol cosa ja sabeu on trobar-nos. Salut!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *