Categories
Cultura japonesa Reportatges

Momiji

Moltes de les típiques postals del Japó solen anar acompanyades de la presència de cirerers florits. És cert que la primavera és una època destacada pels japonesos i que els parcs s’omplen de gent que s’hi reuneix per passar l’estona, menjant i bebent tot contemplant les flors. Però la tardor també té el seu encant, tot i que no sol ser tan conegut.

El momiji, el canvi de color de les fulles a la tardor, també atrau els japonesos als parcs i ens deixa imatges espectaculars.

.

.

De la mateixa manera que a la primavera, els japonesos disfruten del hanami (literalment “mirar flors”), entre setembre i novembre disfruten del momijigari (que podríem traduir-ho com “veure el canvi de les fulles cap als colors de tardor”). La gent es desplaça als parcs de les ciutats o a la muntanya per contemplar els tons vermells des d’èpoques ben antigues, tot i que en un principi només en disfrutava l’aristocràcia i no va ser fins a l‘Era Meiji (1868-1912) quan es va popularitzar en totes les classes socials.

A la inversa del que passava amb el “front dels cirerers florits”, que avançava des del sud del país cap al nord, el “front del tiny de tardor” – anomenat “koyo zensen” en japonès-, avança des de l’illa de Hokkaidô (al nord), a mitjans de setembre,  cap a Kyûshû (al sud), on hi arriba al novembre.
Cada dia, a la secció del temps de les notícies s’explica quin és l’estat/posició del front i es mostra un mapa amb el seu avenç, igual que passa a la primavera amb el front dels cirerers florits.

Però evidentment no tots els arbres canvien el color de les fulles a la tardor. I cal destacar que els reis indiscutibles per a la contemplació són els aurons. Les seves fulles canvien des del verd al groc, taronja i finalment arriben al vermell brillant. És per això que són habituals als jardins japonesos, als temples, i especialmen als jardins tradicionals de Kyoto.
Al nostre país també són presents en moltes ciutats, o sigui que si voleu gaudir del momiji no és obligatori desplaçar-se al Japó. Tot i així, si preferiríeu gaudir del momiji de la ciutat de Kyoto, us recomanem aquest video:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *