Categories
Agenda Cultura japonesa

Kokeshi i Estels a Figueres

Al Museu del Joguet de Catalunya, situat a Figueres, s’han fet al llarg dels anys diversos actes relacionats amb el Japó, degut a la relació que hi ha entre la direcció i el país nipó. Actualment, i fins l’11 de setembre (prorrogada fins al dia 18), podeu veure a la sala oberta del Museu (no cal pagar entrada), una exposició de nines kokeshi i d’estels del mestre Teizo Hashimoto.

El títol de l’exposició, que es va innaugurar el passat 14 de juliol i es podrà visitar fins a l’11 de setembre, és “Solidaritat amb el poble del Japó”. Per acompanyar-la, hi ha una sèrie de diaris dels dies següents al tsunami del passat mes de març que va afectar la part nord-est del país, cedits per Yuko Kato, una japonesa que resideix a Figueres.

Si recordeu l’article que vam escriure sobre les kokeshi (sinó, podeu refrescar aquí), les nines que hi podreu veure són les d’estil tradicional. En quant als estels japonesos, es construeixen amb una senzilla estructura de bambú o cedre a la qual s’enganxa una fulla de paper pintat amb diferents motius. Un dels artistes mes reconeguts en la fabricació d’estels tradicionals (anomenats Edo, com l’antic nom de la ciutat de Tòquio) va ser Teizo Hashimoto (Tòquio 1904-1993).   La col·lecció d’estels que es poden veure a Figueres pertany a  l’arquitecte Francesc Albardaner, que va viure i treballar durant uns quants anys al Japó,  fa trenta anys. Allà, va conèixer Teizo Hashimoto i va anar creant una magnífica col·lecció d’estels pintats i construïts per l’artista, que avui podem admirar en aquesta exposició.

No ha estat l’únic acte que el Museu del Joguet de Figueres ha organitzat per solidaritzar-se amb el poble japonès després de la tragèdia del març passat. Poques setmanes després del tsunami van organitzar l’exposició “Koi-Nobori, la festa dels nens japonesos”, dedicada a les banderoles en forma de carpa típiques de la “Festa dels Nens” que se celebra cada 5 de maig al Japó, i que va estar acompanyada d’un taller d’Origami. I anteriorment, havien realitzat exposicions de temàtica nipona el 2003, 2005 i 2008.

Us recomanem doncs que si aquestes vacances us passeu per Figueres, aneu a visitar aquesta col·lecció de kokeshi i estels.

Exposició: “Solidaritat amb el poble del Japó”

Lloc: Sala Oberta del Museu del Joguet de Figueres

Preu: L’accés a la Sala Oberta és gratuït

Dates: Del 14 de juliol a l’11 de setembre Prorrogada fins el dia 18!

Temàtica: Nines kokeshi i estels japonesos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *