Categories
Entrevistes Saló del Manga Hospitalet

Entrevista a Carles Santamaria, Director de FICOMIC

L’últim dia del passat Saló del Manga, el dimarts 1 de novembre, vam entrevistar al que n’és el Director des de l’any 2005, Carles Santamaria, que molt amablement ens va concedir uns minuts del seu temps. Ens va parlar del que ha representat La Farga per aquesta cita anual dels otakus, de com veu la situació del manga a Catalunya, i ens va fer un petit avanç del proper Saló del Còmic 2012… Si no ets vols perdre cap detall… continua llegint!

.

.

..

.

 

Japanzone: Quina valoració faries d’aquest Saló del Manga 2011?

Carles Santamaria: La valoració que fem és molt positiva, hem tingut una gran afluència de públic. D’altra banda creiem que la quantitat i varietat de convidats que hem tingut: uns mangaka de categoria com el Hiroshi Hirata i la Kazue Kato, el director animació Keiichi Hara que ha vingut a presentar “Colorful”, la presència d’un descendent de samurais, Fujio Hirata; la Cécil Corbel, compositora i cantant de la Banda Sonora de “Arrietty” (Studio Ghibli), o la presència del grup coreà JYJ han fet que hàgim tingut un Saló molt atractiu en activitats i que hagi funcionat força bé.


J:
La crisi doncs no ha pogut amb el Saló?

CS: El Saló és una gran festa… Fins i tot va més enllà del sector: la gent està esperant tot l’any a què tingui lloc. El que passa és que la gent cada cop tria més on va, i saben que el gran referent en Salons del Manga a l’Estat som nosaltres, igual que passa amb el Saló del Còmic. Per això trien i van on saben que trobaran els autors, les activitats, els expositors i la gran oferta.

 

J: Estàs d’acord amb l’afirmació que fan molts acadèmics que diuen que el manga i l’anime són la porta d’entrada de molta gent cap a la cultura japonesa?

CS: Absolutament d’acord. De fet quan han vingut persones del Consulat de Barcelona o de Fundación Japón s’han adonat que el manga ha estat la gran porta d’entrada a la cultura japonesa des de fa ja 20 anys, quan hi hagué l’èxit de Bola de drac, però que ha estat un continu, que dia a dia segueix funcionant i que s’ha acabat consolidant.

 

J: En quant a l’espai de La Farga, des del 2006 es començaven a sentir veus que deien que s’estava quedant petita, i aquest any serà el darrer, ja que a partir de l’any que ve el Saló es trasllada a Fira de Barcelona. Què aportarà aquest trasllat?

CS: Quan es fa un canvi, sempre és per motivacions molt objectives. Nosaltres volem fer un Saló amb una amplitud d’espai que ens permeti desenvolupar totes les activitats dins del mateix recinte, per a la màxima comoditat dels visitants, i que tingui prou superfície per evitar sensacions de saturació que es produeixen en dies i hores concrets. Sabem per exemple que molta gent ha deixat de venir al Saló per desmotivació (trobar-se cues, un espai saturat…), i que alguns expositors s’han quedat fora perquè no hi cabien. Nosaltres hem crescut a La Farga, i li hem d’agrair perquè aquí ens hem fet grans i ens hem consolidat, però arriba un moment que l’espai ja no dóna més de sí. Simplement hem apostat per passar a Fira de Barcelona i tenir així més superfície.

 

J: L’any passat vau rebre el reconeixement del Ministeri d’Afers Exteriors japonès, l’any que ve, com hem comentat, el Saló es trasllada a Fira de Barcelona. Són dos grans objectius aconseguits. Què queda ja més enllà? Quin altre objectiu us plantegeu?

CS: El nostre model són el manga i l’anime, que són l’essència. Però també volem cobrir cada cop més, altres manifestacions o realitats de la cultura japonesa que puguin interessar al gran públic, com és el cas dels samurais i els kimonos que hem tractat aquest any, però volem donar-los a conèixer més enllà del tòpic. L’any que ve volem portar els autors de manga o anime més potents que poguem, però d’altra banda també pensar en activitats que tinguin a veure amb la cultura japonesa.

 

J: Ens pots fer algun avanç del Saló del Còmic 2012?

CS: Serà del 3 al 6 de maig a Fira de Barcelona, i ja fa mesos que hi estem treballant. De fet tenim intenció de desvetllar un dels eixos d’aquest pròxim Saló del Còmic a finals de novembre. De moment només us puc dir que serà un Saló molt tecnològic.

 

J: Alguna anècdota divertida del Saló del Manga 2011?

CS: N’hi ha moltes… S’ha d’agrair que gran part del mèrit el tenen els otakus, que vénen disfressats i s’ho curren moltíssim… També dir que ens feia una mica de por la possible reacció de les fans davant el grup JYJ, però que al final van resultar ser unes fans molt tranquil·les…

 

J: Com veus la situació actual del manga i el seu futur a Catalunya?

CS: El manga està plenament consolidat, forma part de l’oferta i de la indústria. Però no se li escapa a ningú que hi ha una situació macroeconòmica que està afectant al sector a tots els nivells: editorials, llibreters… També caldrà veure com evoluciona el mercat del manga digital, que es descarrega per internet, moltes vegades de forma il·legal i que també afecta al sector. Esperem que amb la nova legislació això es pugui regular més.

 

J: Quin manga d’aquest Saló ens recomanaries?

CS: Uf… n’hi ha molts… Si hi ha una cosa bona que té el manga és la seva diversitat: per gustos, per edats… L’oferta és molt gran. A qui li agradin els samurais li agradran les històries de Hiroshi Hirata; A qui li agradin les històries més divertides disfrutarà amb el dimoniet entremaliat de l’obra de la Kazue Kato; I de’n Keiichi Hara, “El verano de Coo” i “Colorful”, també crec que són unes propostes d’animació molt interessants, tant en el sentit visual com de contingut.

 

Volem aprofitar per tornar a donar les gràcies des de zonajaponesa.com a en Carles Santamaria per dedicar-nos el seu temps. Ens veiem en el Saló del Còmic i el Saló del Manga 2012!

 

Articles relacionats:

L’última edició del Saló a La Farga

Categoria Saló del Manga Hospitalet

30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona
3 al 6 de Maig de 2012
Palau núm. 8 de Fira de Barcelona

.

XVIII Saló del Manga
dijous 1 al diumenge 4 de novembre de 2012
Palau número 8 de Fira de Barcelona

Més informació: FICOMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *