Categories
Notícies Saló del Còmic Barcelona

Avanç del Saló del Còmic 2012

Al novembre, el director ens va fer un petit avanç del Saló del Còmic 2012, que serà del dijous 3 al diumenge 6 de maig a Fira de Barcelona. L’eix temàtic de l’edició que fa 30 és la tecnologia robòtica.
A la presentació del 30è Saló internacional del Còmic de Barcelona s’anuncià un dels convidats estrella, Go Nagai, el veterà autor de Mazinger Z. També es va fer públic el cartell, obra de Paco Roca.
Per cert, si fas 30 anys aquest 2012, no hi ha excusa, tindràs entrada gratuïta al recinte.

.

Un any més el Saló del Còmic  de Barcelona aposta per apropar l’art del còmic i l’eix temàtic del 2012 gira entorn dels robots. Un caire cultural, lúdic i científic amb motiu de l’exposició Els robots en la seva tinta.

Text extret de la nota de premsa, 11 de Gener de 2012:

En un acte celebrat a la Universitat Politècnica de Catalunya, el certamen organitzat per FICOMIC tindrà lloc del 3 al 6 de maig a Fira de Barcelona Montjuïc, aprofita el seu aniversari per muntar “l’edició més espectacular de la seva història”, tal com ha assenyalat el director Carles Santamaria.
Durant els dies del certamen s’intentarà reunir al major nombre de robots autònoms i humanoïdes que s’han concentrar mai a Espanya.

L’exposició Robots en la seva tinta (<-blog), comissariada pel professor de la UPC Jordi Ojeda, tractarà no només de reflectir “de quina manera el còmic ha intentat explicar el món dels robots”, sinó també “fomentar l’interès científic entre els joves” i deixar clar que “la robòtica es convertirà en l’oci del futur”.
Amb aquesta finalitat, el Saló comptarà no només amb l’exposició central sinó amb diverses exhibicions  en viu que permetran als visitants interactuar amb robots reals.

"Astroboy" d'Osamu Tezuka

“La robòtica forma part de l’imaginari col·lectiu de la ficció i donat que aquí comptem amb un institut de robòtica capdavanter ens va semblar bona idea dedicar aquesta edició d’aniversari als robots, i poder comptar amb el rigor que ens oferia la UPC”, va apuntar Carles Santamaria.
A la mostra col·labora l’Institut de Robòtica Industrial, IRI (CSIC-UPC). Alberto Sanfeliu, el seu director i catedràtic de la UPC, va indicar que “la robòtica tindrà un gran impacte aquesta dècada” fins al punt de que podria “crear un nou model socioeconòmic”.
El Saló realitzarà una doble tasca de divulgació entre el gran públic i de creació de vocacions científiques.

Entre les novetats del Saló, Carles Santamaria va explicar la redefinició dels premis del certamen “reduint el nombre de categories i creant dos premis amb una gran dotació econòmica per promocionar els nostres autors i editors”. Els guardons del Gran Premi del Saló en reconeixement a la trajectòria professional d’un autor espanyol i el de millor obra d’autor nacional tindran cadascun 10.000 euros de dotació.
A més, per celebrar l’aniversari del Saló tots els nascuts al 1982, o sigui que fan enguany 30 anys, tindran l’entrada gratuïta.

Respecte al programa provisional ha explicat que es dedicarà una exposició als 50 anys de vida de Spiderman, un dels superherois més populars del món. També es dedicaran mostres als guanyadors dels premis de la passada edició, com la Jordi Longarón associat a la popular sèrie Hazañas Bélicas i Gran Premi del Saló del Còmic 2011 ; Juanjo Guarnido, dibuixant de Blacksad; o Paco Roca, que va guanyar els premis a Millor Obra i Millor Guió amb L’hivern del dibuixant.

Paco Roca també és l’ autor de l’original cartell, va assegurar que el cartell, on es veu un dibuixant i un lector compartint el mateix còmic, “pretén mostrar les dues cares de la mateixa fulla, el dibuixant i el lector. No existeix l’un sense l’altre i el lloc en el que es troben és precisament el Saló”.
Aquest reconegut autor va recordar l’època en la qual ell mateix era “encara només un lector” i anava “al Saló a conèixer els autors que admirava”.
I que “ara és una bona oportunitat per a conèixer aquells que em llegeixen”.

Roca va protagonitzar un dels moments divertits de l’acte al descobrir amb l’ajust de la robot Tibi el cartell del certamen.
Paco Roca està al rovell de l’ou informatiu per la nominació als premis Goya de la pel·lícula d’animació Arrugas basada en el seu còmic [que s’estrena a finals de gener al cinema].

Per la seva banda, el president del Gremi d’Editors de Catalunya i de FICOMIC, Xavier Mallafré, va assegurar que el Saló continua gaudint de “molt bona salut” i “d’una vitalitat, una força i una projecció exterior envejables”.
“El còmic és un mitjà indispensable per a generar nous lectors”, va subratllar.
Per la seva banda, Pere Mayans, representant del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va coincidir amb Mallafré en assenyalar que el còmic “pot ajudar a millorar els resultat escolars dels nostres alumnes” perquè “aporta més d’una manera de llegir”.
Va afegir que “aquest és el cinquè any consecutiu que col·laborem amb el Saló del Còmic i estem molt contents perquè considerem el còmic una eina pedagògica molt important”.

.

La llista provisional de convidats estrangers inclou a reconeguts autors com Go Nagai, creador de Mazinger Z; Milo Manara, un dels mestres del còmic europeu; Guy Delisle, autor de novel·les gràfiques com Pyongyang i Crónicas de Jerusalén; i Sergio Aragonés, un clàssic de la revista MAD. Destacat autors de la revolució dels superherois de DC hi seran presents com Paul Cornell, guionista de Doctor Who i Stormwatch; Rags Morales, dibuixant d’Action Comics; Scott Snyder, guionista de les noves sèries de Batman i La Cosa del Pantano.

L’autor japonès, convidat estrella pel 30è Saló:

Gô Nagai (Wajima, prefectura d’Ishikawa, Japó. 1945)

Inicia la seva carrera en el món del manga el 1965, amb la col·laboració de Shotaro Ishinomori.
És al 1967 quan crea Meakashi Porikiki, el seu primer manga. L’any següent debuta amb Gakuen Harenchi (L’escola indecent, shonen Jump). Des de llavors ha treballat en una àmplia gamma de gèneres. Entre els seus treballs més representatius destaquen Mazinger Z, Devilman, Violence Jack o Cutie Honey, entre d’altres.
El 2005 va començar a fer classes d’Art i Disseny a la Universitat d’Osaka. El 2009, el Go Nagai Memorial Hall es va inaugurar a Wajima, lloc de naixement de l’autor.
En l’actualitat treballa en la sèrie Gekiman per a la revista Goraku (editat per Nihon Bungeisha).
Mazinger Z és un referent del gènere de robots i la sèrie dels anys 70 es va emetre per primera vegada el 1978 a TVE, uns anys més tard a TV3.

.
30è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Del djous 3 al diumenge 6 de maig de 2012
Fira de Barcelona, Palau número 8 (on ocupa 19.000 metres quadrat)

Aquest és el vuitè any en què el Saló té lloc a Fira de Barcelona.

Organitza i  més informació a la web de FICÒMIC

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports; l’Institut Francès de Barcelona, entre d’altres.

.
Reportatges relacionats:

Conferència Saló del Manga 2011: L’arribada de l’anime a Espanya

Mazinger Z la nova sèrie del 2009 (a la Nit Manga 7)

Entrevista a Carles Santamaria, Director de FICOMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *