Categories
Cultura japonesa

Setsubun

Avui, 3 de febrer de 2012 se celebra al Japó el Setsubun d’enguany. Tot i que no és un dia festiu nacional, sí que hi ha celebracions i actes importants i que sovint congreguen gran quantitat de persones. Des de vàries setmanes abans ja s’apreciava a les botigues i també en cartells publicitaris, per exemple, que aquesta data era propera. Però, què vol dir Setsubun? Què es fa durant aquesta diada? Les respostes tot seguit.

Setsubun vol dir literalment “partició d’estacions” i se celebra cada any o bé el 3 o bé el 4 de febrer. Per als japonesos simbolitza l’arribada de la primavera (segons l’antic calendari lunar nipó). Igual que passa en altres moments de l’any, com per exemple el cap d’any, els japonesos senten que cal fer una mena de neteja de les “coses dolentes” perquè només en vinguin de “bones” durant aquesta nova etapa (en aquest cas, estació) que comença.
Per això l’eix central de la celebració del Setsubun és el namemaki, que consisteix en llençar mongetes de soja torrades a algú que es vesteix amb una màscara de dimoni, tot cridant “Oni wa soto, fuku wa uchi”, que vol dir “els dimonis fora, la sort a dins”. Normalment qui es posa la màscara de dimoni és el membre masculí de la família que tingui el mateix horòscop xinès de l’any en curs, o sinó, el cap de família. Els nens però sovint volen ser ells els que es disfracen de dimonis per jugar a escapar-se dels llegums que els llencen.

Celebració del Setsubun 2012 al Sensô-ji (Asakusa, Tokyo)

Tot i que moltes famílies enfoquen aquesta festivitat més aviat pensant en els més petits, la veritat és que també els adults la disfruten. En el dia del Setsubun, la gent acudeix en massa als temples i santuaris més importants per celebrar el namemaki, i diverses personalitats (actors de televisió, actors de kabuki, cantants, lluitadors de sumo…) són els encarregats de llençar les mongetes i també altres premis com monedes o caramels a les multituds per atreure la bona sort. Això en part també és degut a què, al no ésser un festiu nacional, molts pares treballen fins tard i no poden assumir el rol de “dimoni” amb les seves famílies, i per això la gent tendeix a anar més als temples i santuaris . En aquest cas però, com que representa que els dimonis no s’acosten als recintes sagrats, només es crida “fuku wa uchi” (“la sort a dins”).

També és tradició en aquesta diada que cada membre de la família mengi tantes mongetes de soja torrades com anys es té. La simobologia es podria interpretar com que, ja que les mongetes tenen el “poder” d’espantar els dimonis, si ens mengem i digerim les mongetes, també estem fent el mateix amb els dimonis. Per tant doncs, és una forma més d’atraure la bona sort.

També és típic de la diada menjar un tipus de sushi anomenat ehômaki. És una peça llarga, enrotllada amb alga nori, i ha de contenir 7 ingredients al seu interior, al gust de cadascú. També es creu que cal menjar-lo sense tallar, en silenci, i mirant cap a la direcció “de la sort” de l’any en curs, que aquest 2012 correspon a Nord-Nord-est.

Des d’unes setmanes abans a aquesta diada, als supermercats i botigues nipons es poden veure envasos de mongetes de soja per al namemaki, juntament amb màscares de dimoni que s’adquireixen gratuïtament al comprar les mongetes. Aquests envasos solen ser o bosses de plàstic o bé caixes de cartró que imiten el color de la fusta, similars a les que s’usen en els temples durant aquesta celebració.

Mongetes per al Setsubun en un supermercat de Tokyo.
Paradeta de mongetes de soja per al Setsubun en una estació de Tokyo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.Aquest any un dels membres de japanzone ha tingut l’oportunitat de viure el Setsubun des de Tokyo. Aquí un vídeo per a què pogueu viure el Setsubun en un dels temples més famosos de Tokyo, el Sensô-ji del barri d’Asakusa, sense sortir de casa. Esperem que us agradi.

Bon Setsubun a tots!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *