Categories
Cultura japonesa

Sant Valentí

Avui, 14 de febrer, és Sant Valentí, i és una data força important per als japonesos, especialment les noies. És tradició que les japoneses regalin xocolata als nois, tant a les seves parelles com als companys de feina i familiars. Les noies més joves sovint en donen també a les seves amigues. Des d’una bona colla de dies abans, les botigues nipones venen productes de tot tipus per a la preparació dels bombons, o bé directament caixes de xocolates “acabades” de totes les formes, gustos i tamanys imaginables.

Botigues de manualitats, de “tot a 100 iens”, pastisseries, supermercats i una llarga llista més d’establiments nipons han estat venent en els últims dies bombons de tot tipus ja llestos per regalar, o també tot tipus de materials per poder fer els bombons a casa: passant per xocolata per fondre, motlles, bossetes i capses per a presentació final, farcits (frutis secs, fruita deshidratada, licors…) i elements decoratius (perletes de colors, figuretes de sucre, llaminadures, xarops de gustos i colors variats…). La quantitat de diners que mou aquesta celebracio és innegable, i representa un percentatge molt important de tota la xocolata que es ven al país al llarg de l’any.

Sembla ser que moltes vegades hi ha una certa “obligació” de regalar xocolata als companys de feina per exemple, purament per compromís. En aquests casos, es diu que la xocolata que es regala es giri-choko (seria “xocolata per obligació”). Com és fàcil de suposar, la xocolata que les noies regalen en aquests casos és de més mala qualitat o bé sovint no l’han preparada elles mateixes. En canvi, la que es regala als més propers (com la parella) s’anomena honmei-choko (que prové de l’anglicisme “home made“, és a dir, xocolata feta a casa),i  sol ser de qualitat més alta i haver requerit un temps de preparació i d’embalatge a la noia. La xocolata que es dóna a les amigues, s’anomena tomo-choko (“tomodachi” és “amic” en japonès).

 

Hi ha qui en lloc de regalar xocolata opta per galetes o altres tipus de dolços, per la xocolata és el més habitual en aquesta data. En qualsevol cas, abunden els motius relacionats amb el romanticisme: colors vermells i roses i formes de cors per a capses i dolços.

Els homes hauran de “tornar” el detall que avui hagin rebut el Dia Blanc, que se celebra el 14 de març, just un mes després de Sant Valentí.

Hachiko, Sant Valentí 2012

Per cert que un dels membres de Japanzone ha pogut comprovar que el gos més famós de Tokyo, en Hachiko, que es troba al barri de Shibuya, també ha rebut el seu regal de Sant Valentí en el dia d’avui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *