Categories
Notícies

Premi Joan Teixidor de Poesia de haikus online, 2012

La Ciutat d’Olot torna a convocar un any més el concurs de poesia de haikus en línia, el Premi  Joan Teixidor de Poesia, que aquest any arriba a la 46ena edició.

Els haiku són uns poemes senzills d’origen japonès, que tot i no comptar amb signes de puntuació, ni rima ni títol, són capaços de captar un instant en el temps, o bé apreciar un moment o sensació concreta que si bé no té cap importància, el poeta transforma en un fet trascendental.

Aquests petits poemes s’estructuren en 3 versos, de 5-7-5 síl·labes (cal recordar que en les poesies catalanes les síl·labes dels versos es compten només fins a la última que sigui tònica). En els dos primers versos, es tracta de fer un apunt sobre el que s’està contemplant, i en el darrer vers és quan se li dóna el simbolisme o el sentit universal.
Tot i la vinculació del haikus a les tradicions típicament nipones, la veritat és que s’han convertit en un gènere poètic universal, i són actualment molt coneguts i apreciats també fora del seu país d’origen.

.

Heus aquí les bases del Premi que convoca la Ciutat d’Olot:

Per participar en el Premi Joan Teixidor de Poesia caldrà presentar un treball que consisteixi en un recull d’haikus d’un mateix autor, amb una extensió mínima de 30 haikus i màxima de 60. Els haikus es presentaran de manera seguida, i a l’hora de l’edició del llibre es podran distribuir en sèries, reculls o suites.

El treball ha de ser original i inèdit, en llengua catalana, i no podran concursar-hi treballs guardonats en altres certàmens, ni treballs dels guanyadors de les quatre últimes edicions del premi. Només s’admetrà un recull per autor.

L’original haurà de complir la mètrica i les característiques de l’escriptura de l’haiku, i haurà d’anar identificat amb un títol.
El treball s’ha de presentar a través del web del Premi Joan Teixidor a l’adreça següent seguint les instruccions que allà s’indiquen.

El termini d’admissió d’obres finalitzarà el dia 10 de març de 2012. El veredicte del jurat es farà públic el dia 21 d’abril de 2012, en el transcurs d’una festa literària.
El jurat està format per D. Sam Abrams, Maria Rosa Font i Massot, Txema Martínez, Maria Rosa Roca i Roger Costa-Pau.

El guanyador rebrà 2.000 euros (premi dotat per l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot) i Viena Edicions publicarà l’obra guanyadora. L’import del premi serà considerat a compte sobre els drets de l’autor, el qual conservarà la propietat intel·lectual de l’obra. Cada vegada que es publiqui el treball premiat, caldrà fer-hi constar que és una obra guardonada als Premis Ciutat d’Olot, Premi Joan Teixidor de Poesia. El premi es donarà a una sola obra, i es podrà declarar desert si el jurat així ho decideix.
Viena Edicions i l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot es reserven, durant tres mesos, el dret d’opció preferent de publicació de les obres no premiades, amb l’acord previ amb l’autor, així com la possible edició de les guanyadores i d’una selecció de les participants en format magnètic (CD ROM).

La presentació a aquest premi pressuposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases.

 

Si algun de vosaltres s’anima a participar, moltíssima sort!

 

6 respostes a “Premi Joan Teixidor de Poesia de haikus online, 2012”

Es muy interesante que se convoquen estos concursos. Animo a que sigan haciéndolo. Pero, ¿es que en catalán los haikus significan algo diferente que en japonés o en castellano? He estado viendo los ganadores de años anteriores y el de este año y distan mucho de ser haikus lo que han escrito… Espero que corrijan este detalle, pues sería interesante no confundir a la gente que quiere empezar a descubrir lo que es este maravilloso mundo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *