Categories
Cultura japonesa Històric

Hina Matsuri, festa de les nenes

Cada 3 de març – quan l’arbre del presseguer comença a florir- es celebra la festa de les nines o Hina Matsuri, dia que les famílies japoneses desitgen que les nenes creixin sanes i fortes.

En un moble de la casa es munta l’Ohinasama, un altar en forma d’escala on s’exposen una col·lecció de figures guarnides amb vestits tradicionals i que representen la cort imperial japonesa.

L’emperador i l’emperadriu es situen a l’últim pis d’una mena d’escala de tres, cinc o set esglaons coberta amb una catifa de color vermell. Per sota, s’hi col·loquen els ministres, les dames de la cort, els músics, savis, soldats, entre d’altres personatges.

Les nines ornamentals poden estar dempeus (tachibina) o assegudes (suwaribina) i es poden classificar en diferents categories segons la forma, l’expressió de la cara o la classe de vestit. Generalment formen l’altar una quinzena de nines que es transmeten entre les generacions de cada família. Es mantenen durant tot el mes de març.

Una festa celebrada des de fa molts anys
La tradició de crear petites nines fetes de paper o fusta (hina, koheshi) existeix des del període Heian (794-1185) com a regal per a les filles de les famílies nobles. Aleshores les nines de paper es deixaven flotant al riu com un ritual de purificació i perquè s’emportés la mala sort.
Amb el pas del temps es va perdre aquest sentit original i va traspassar els límits de les famílies nobles fins a adquirir la seva forma actual al període Edo (1607-1868).

Tot i que la festa està dedicada exclusivament a les nenes, també es desitja salut i fortalesa als nens. Durant el dia es convida a amics i familiars a menjar Hishimochi -pastissos de pasta d’arròs- i a beure shirozake -un tipus de vi d’arròs. També es fan ofrenes a l’altar o es decora la casa amb flors de presseguer, símbol de tendresa i dolçor.

Als manga podem trobar referenciada aquesta festivitat japonesa:

A Kochikame, un anime que es va emetre els migdies del K3 (ara s’emet a Antena 3 neox), i que narra les estrambòtiques i inversemblants aventures d’en Kankichi Ryotsu, un divertit policia de Tòquio, es va dedicar un episodi al dia de les nenes, ja que el protagonista ha nascut aquest mateix dia.

A la sèrie Shin Chan, també hi ha un episodi on la Misae vol comprar un altar dels esmentats per la seva filla Himawari, però desisteix perquè tots són caríssims.
I en una de les tires del còmic la colla d’en Shin-chan visita la casa de la Nene, que té un altar caríssim amb figures de la Cort imperial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *