Categories
Cultura japonesa Història

Imatges de l’11 de març del 2011 un any després

Molts encara recordem les pertorbadores imatges de fa un any, quan aquest país que tant ens fascina va ser colpejat per les forces de la naturalesa i, com si plogués sobre mullat, per la radioactivitat. No obstant els japonesos van donar una lliçó d’harmonia al món. Com que diuen que una imatge val més que mil paraules, us  oferim un recull de fotografies i vídeos que restaran en la memòria col·lectiva. El nostre missatge des de Japanzone és: Japó, no t’oblidem. Ànims!

.

.

.

ATENCIÓ! Us advertim que alguns dels vídeos poden ferir la vostra sensibilitat.

Imatges de l’11 de març de 2011

Un impactant vídeo on es veu la força i una quantitat d’aigua descomunal entrant en una població japonesa, arrossegant cotxes i objectes  i finalment edificis i esborrant pràcticament la població del mapa. Se senten les sirenes advertint a la població del perill, mentre un vídeoaficionat va gravar tot el que estava passant des del terrat d’un edifici elevat.

Un altre vídeo, en aquest cas de la cadena internacional de notícies Reuters. La primera part va ser gravada per un videoaficionat, i mostra el moment en què la gran onada arriba a una població japonesa:

I en aquest vídeo de The Guardian (Anglaterra) hi trobareu un reportatge de les principals prefectures afectades pel tsunami. El principi, quan es veu com l’aigua arrasa els camps de tot el camp visual que se’ns està mostrant, és especialment sobrecollidor.

Fins i tot els edificis de ciutats llunyanes a la zona més afectada es van sacsejar degut al terratrèmol previ al tsunami:

Per entendre com es provoca un tsunami, us deixem aquest vídeo, on s’explica d’una forma molt gràfica (en anglès):

I finalment, recordem un dels vídeos que més es van veure per televisió per mostrar al món què havia passat el Japó aquell fatídic 11 de març de fa un any:

Després del tsunami

En aquestes fotos de sat·tèlit publicades pel New York Times (Estats Units) es pot veure l’efecte destructor del tsunami. Al centre de cada imatge hi ha una mena de botonet blau, que podeu desplaçar a banda i banda per veure la imatge d’abans i després del desastre. Algunes poblacions japoneses van ser, com podreu veure, esborrades del mapa.


El desastre de l’11 de març del 2011 va deixar, segons l’Agència de Policia Nacional japonesa, 15.845 morts, 3.380 desapareguts i 5.893 ferits al llarg de 18 prefectures nipones. Al voltant d’un 90% de les víctimes varen morir ofegades, i per edats, els més afectats foren els majors de 60 anys. Com que el terratrèmol va passar en horari escolar, l’ONG Save the children va informar que al voltant d’uns 100.000 nens van quedar separats de les seves famílies i que 236 nens van quedar orfes. 378 estudiants de primària i secundària japonesos van morir en el desastre i 158 més van desaparèixer. El Ministeri d’Afers Exteriors nipó va confirmar també la mort de 19 estrangers, de nacionalitat nord-americana, canadenca, xinesa, nord i sud-coreana, paquistanesa i filipina. Font: wikipedia.

 

Un any després

En aquest reportatge que us enllacem del diari National Post (Canadà), podeu veure imatges de com estaven pocs dies o setmanes després del tsunami vàries de les zones afectades, comparades amb fotografies fetes des d’exactament al mateix lloc, però recents. La feina feta és molta i alguns carrers i ciutats han recuperat totalment la normalitat, però en veureu d’altres que han pràcticament desaparegut o encara amb grans muntanyes de runa per retirar o infraestructures per reparar. Cliqueu aquí i aneu fent scroll avall.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *