Categories
Agenda

Pensar el Japó: conferències

Del dimecres 2 al divendres 4 de maig, a les 19h, al centre cívic Golferichs de Barcelona té lloc un cicle de conferències d’aproximació a la cultura i l’estètica japoneses a partir de dues formes culturals: la literatura, a través de la novel·la i la poesia haiku; i en la imatge, amb un recorregut del gravat al manga.
Cicle a càrrec de Patricia Almárcegui, doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de Saragossa.

L’entrada és lliure i amb aforament limitat però cal recollir l’entrada 15 minuts abans de la conferència. Recollida per ordre d’arribada.

.

El Japó i la novel·la
Dimecres 2 de maig a les 19h
Espai: Golferichs

La novel·la japonesa és a una de les més riques i sofisticades del panorama mundial. Es farà una introducció al gènere repassant els valors estètics i novel·lístics dels autors Shikibu, Soseki i Kawabata.

L’espai poètic i el Japó
Dijous 3 de maig a les 19h
Espai: Golferichs

Ens centrarem en la figura del haiku, la forma més breu i nua de la poesia. Coneixerem aquest art a través de l’obra dels autors Basho, Buson i Shiki.

El Japó en imatges. Del gravat al manga.
Divendres 4 de maig a les 19h
Espai: Golferichs

Els gravats d’Hokusai, Utamaro i Hiroshiye són la millor mostra per conèixer la importància de la imatge en l’imaginari japonès. Aquestes obres són un dels eixos entorn al qual s’organitza l’estètica i el pensament del país.

Conferències a càrrec de: Patricia Almárcegui, doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de Saragossa.

Entrada lliure. Aforament limitat.
Cal recollir l’entrada 15 minuts abans de la conferència. Recollida per ordre d’arribada.

Organitza i més informació: Golferichs Gran Via, 491 – Barcelona

.

“Manga” és la paraula japonesa que s’utilitza per a designar el còmic. Fora del Japó el terme s’empra per a designar el còmic japonès i, per extensió, el còmic de qualsevol país que l’imiti o en mostri característiques similars.
La paraula parteix dels termes man (involuntari o còmic) i ga (dibuix o pintura), literalment vol dir guixades capritxoses; va ser adoptada el 1814 per l’artista japonès Hokusai Katsuhika.

Es diu que el manga va néixer d’una barreja entre l’influència del dibuix occidental i l’ukiyo-e (gravats xilogràfics fets al Japó entre segles XVII i XIX) i  i que va ser Hokusai (1760-1849), mestre i representant d’ukiyo-e, qui va utilitzar per primera vegada la paraula ‘manga’.

Per Godai

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *