Categories
Reportatges Saló del Còmic Barcelona

Crònica de Gô Nagai al Saló

Si voleu conèixer una mica més aquest mític autor seguiu llegint el primer article on presentem una crònica dels dos actes on va ser protagonista Gô Nagai durant el passat Saló del Còmic. Agraïm un cop més la col·laboració d’en Seifer que va assistir a la roda de premsa i a la trobada de fans.

En posteriors articles, presentarem una revisió de l’obra de l’autor i detallarem amb més profunditat què va dir el mestre Nagai a Barcelona. Tot un homenatge al pare de Mazinger Z!

 .

“Buenas tardes. Soy Gô Nagai. Pechos fuera!”

Amb aquestes paraules en castellà va rebre el mestre als seus fans a l’Auditori del Palau de Congressos. Gô Nagai va ser el convidat especial en la 30ª edició del Saló del Còmic de Barcelona, que va tenir lloc els dies 3, 4, 5 i 6 de maig de 2012.
L’autor, tot i ser increïblement prolífic, en les nostres contrades és conegut per una única sèrie que va dibuixar 40 anys enrere. Aquesta “única sèrie”, però, és venerada per tota una generació que ara ronda els trenta-i-escaig anys. Parlem, com no, de Mazinger Z, emesa inicialment de forma parcial per TVE l’any 1978, i en la seva totalitat per Tele 5 l’any 1992 i pel Canal 33 l’any 1999. Saber més sobre l’arribada de l’anime a Espanya

Go Nagai a la sala de premsa, minuts abans de la ronda de preguntes

L’autor va estar present en aquesta edició del Saló del Còmic, dedicada a la robòtica i la celebració del 40è aniversari de l’estrena de “Mazinger Z” al seu país d’origen. Durant l’ estada, Gô Nagai no concedia entrevistes, no va deixar que ningú es fes fotos al seu costat (amb una memorable excepció, la Sayaka protagonista femenina de Mazinger Z). A més es va escollir un impopular mecanisme de sorteig per triar a qui signar autògrafs, cosa que va fer córrer rius de tinta virtual a les pàgines web especialitzades. Tot i així, Gô Nagai va oferir una interessant roda de premsa als mitjans acreditats i va mantenir una trobada amb els seus fans el divendres 4 de maig a la tarda.

 

A continuació, presentem una crònica d’aquests dos actes, i, en posteriors articles, aprofitant l’avinentesa de la seva visita a les nostres contrades, farem una revisió de l’obra d’aquest autor i detallarem amb més profunditat què va dir el mestre Nagai a Barcelona, per a tots aquells que no poguéssiu assistir al Saló.

 

Gô Nagai: el pare dels robots gegants a Barcelona

Les seves dues presentacions van començar amb una extensa explicació de quin va ser el camí que el va dur des d’escriure sèries d’humor irreverent, com Harenchi Gakuen (“Escola Indecent”), fins a dibuixar la primera de les seves sèries de robots, Mazinger Z. Segons Gô Nagai, els seus inicis en el gènere de la comèdia van ser per obligació, ja que hi havia masses autors dibuixant en el camp en què volia treballar ell: la ciència ficció. Tot i així, com a fervent admirador d’Astroboy de Tezuka i del Tetsujin-28 de Yokoyama, tenia molt clar que el seu objectiu era dibuixar un manga de robots.

 

La seva tendència a dibuixar noies “lleugeres de roba” a Harenchi Gakuen el van situar en el centre de la polèmica i l’acabarien catapultant a la fama a finals dels anys 60s. Aprofitant aquesta popularitat, va pressionar la seva editorial perquè li deixessin abandonar el gènere de la comèdia i abordar el de la ciència-ficció.

 

La gran novetat que aportava Mazinger Z respecte els dos referents anteriors, era que es tracta del primer robot pilotat de la història, concepte que després ha aparegut fins a la sacietat en les sèries japoneses del gènere de “mechas”. Gô Nagai va explicar com la idea del robot pilotat li va venir al cap en observar un embús de trànsit. Se li va ocórrer que, si ell hagués estat tancat en un cotxe, hauria desitjat que a aquest li cresquessin unes cames robòtiques que li permetessin avançar per sobre dels altres vehicles.

Al Japó, la sèrie de televisió es va començar a emetre de manera gairebé simultània a la publicació del manga (desembre i setembre de 1972, respectivament). A TVE arribaria 4 anys després i serien les peticions d’entrevista per part de reporters espanyols les que farien que Gô Nagai s’assabentés de la popularitat que estava tenint la sèrie a Espanya.

 

Acabada la presentació, el mestre va explicar diverses curiositats, com, per exemple, l’origen d’alguns noms: “Mazinger” (“déu o dimoni”), “Ashura” (un déu malvat budista), “Brocken” (una il·lusió òptica de les muntanyes boiroses) i “Gorgon” (per les germanes gorgones de la mitologia grega).

 

Les declaracions més rellevants van ser que l’autor es va desvincular del procés creatiu de “Shin Mazinger Shôgeki! Z-Hen” (aquí coneguda com a “Mazinger Z , edición Impacto”), dient que la trobava una sèrie bastant difícil de seguir si no s’és molt fan de la seva obra.

També va comentar que, tot i tenir alguns trets en comú, sèries com “Evangelion” (de la qual es considera fan) són prou sòlides i diferents, com perquè no hagin de ser considerades una imitació de Mazinger Z. I va confirmar que coneix l’estàtua de Mazinger Z que hi ha a Mas del Plata (Tarragona) i que li agradaria visitar-la, però que no li està permès fer-ho, ja que es va construir sense respectar els drets d’autor.

 

Pel que fa als seus projectes actuals, Gô Nagai va explicar que, actualment, està treballant en el manga “Gekiman”, que narra el procés creatiu que hi va haver darrere de “Devilman”, sèrie de la qual va dir que li agradaria que es publiqués en un país de tradició cristiana com és Espanya, per veure quina seria l’opinió del públic.
També va indicar que, probablement, quan acabi “Gekiman”, en dibuixarà una altra del mateix estil per servir de “making of” de “Mazinger Z” en aquest cas.

 

Gô Nagai va anunciar també dues novetats per a l’any 2012 que, de ben segur, faran feliços a tots els fans del robot gegant: un videojoc per a PC de “Mazinger Z” (de tipus simulador), que sortirà al Japó aquesta tardor, i, probablement, l’inici de la producció d’una pel•lícula d’imatge real basada en la famosa sèrie.

 

Seguirem pendents de com prosperen aquests projectes!

.

Articles relacionats:

30 anys de Saló del Còmic a Barcelona

Convidats japonesos al Saló del Còmic 2012

Sèrie nit manga: Mazinger Z, edición impacto!

Conferència Saló del Manga 2011: L’arribada de l’anime a Espanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *