Categories
Cultura japonesa

El Bentô

Un nou reportatge gastronòmic de la Cristina, aquest cop dedicat al famós bentô japonès que, per dir-ho d’una manera senzilla, seria com una carmanyola de menjar preparat. Teniu ganes de conèixer més coses sobre el tema?

 Els obligats llargs viatges en tren per anar a treballar van “crear” l’ekiben o eki-bentô: «capsa del dinar (bentô-弁当) de l’estació (eki– 駅)». La capsa pot ser de plàstic, fusta o ceràmica i conté els palets (hashi) o una cullera, segons siguin necessaris. Actualment ha perdut una mica d’importància ja que, pels viatges més llargs, s’acostuma a utilitzar l’avió, que és més ràpid.

Hem de remarcar que el bentô no és un tipus de menjar sinó una manera de presentar-lo i transportar-lo.

Però el fet de menjar al tren quelcom preparat no significa que hagi de ser dolent o fet de qualsevol manera. Per als japonesos, l’ekiben és una tradició consolidada. En el shinkansen (tren bala) hi ha molts eki-bentô per triar i, fins i tot, hi ha guies sobre ekiben i premis per als millors eki-bentô.

Trobem també un manga dedicat al fenomen de l’eki-bentô:

Ekiben hitoritabi (Jun Hayase, Ed. Futabasho, 2006)

Tracta d’un home que viatja en tren i va provant els diferents eki-bentô que es va trobant.

El manga té el seu corresponent dorama (sèrie d’imatge real) homònim emès l’abril del 2012: Ekiben hitoritabi

Hi ha un altre tipus de bentô molt important per als japonesos, l’aijo bentôbentô de l’amor») que és una expressió d’amor de la parella, la mare… a través del menjar (¿qui no recorda algun manga o anime on la noia li prepara el bentô al noi de l’institut que li agrada?).

El kodawari es practica en el bentô: cada secció de la capsa ha d’estar perfecta, tot ben posat i que es vegi que és un bon menjar.

 

Kodawari: recerca del sublim que no té equivalent en cap altre idioma (expressat en paraules planeres, vindria a ser, «obsessió pels detalls»). El kodawari a la cuina és cercar els millors ingredients, tallar-los de la millor manera i amagar els possibles defectes.

Al 2010, per celebrar el 30è aniversari de la revista Big Comic, una cadena japonesa de botigues 24 hores van posar a la venda un dinar aijo-bentô igual al que va fer Kyoko a Godai al manga Maison Ikkoku. Un exemple de lligar la gastronomia amb el manga i que sorprèn gratament.

Bon profit!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *