Categories
Reportatges Saló del Manga Barcelona

Presentació d’EDT – Saló Manga 2012

 

La Cristina (gràcies!) ens explica els apunts destacats de la presentació d’ EDT que va anar a càrrec de Fèlix Sabaté, editor en cap. Es va explicar el divorci editorial amb Shueisha, malgrat això EDT continua endavant i en el futur potenciarà la seva línia Gaijin sense deixar de banda les llicències japoneses, com Sakura Gari de Yuu Watase o l’únic supervivent del manga en català, Cinturó Negre que volen editar 3 o 4 toms a l’any..

 

.La trobada estava envoltada d’expectació pel que es podria dir sobre Shueisha. Per aquest motiu, abans de presentar les noves obres de la línia Gaijin (com comença a ser habitual en aquesta editorial), Fèlix Sabaté, editor en cap d’EDT, va voler fer un incís per aclarir aquest tema.

Primer de tot, no és que Shueisha li hagi «tret» les llicències a EDT, si no que, no ha volgut renovar el tracte marc que es signa cada dos anys. I no és perquè l’editorial fés quelcom que disgustés a Shueisha: simplement, el fet de crear noves llicències amb altres editorials li donava més diners que renovar-les amb ells.

Sembla ser que, com li va passar a Planeta amb DC  fa uns anys, Shueisha volia treure diners amb les sèries bones i liquidar aquelles que no rendien.

A EDT, és clar, això no els ha fet gens de gràcia, però com no hi poden fer res, han decidit tirar endavant i sortir-se’n (fins ara, EDT publicava unes 30 sèries de Shueisha; per tant, ha perdut molt material).

Notícia: EDT perd les llicències de Shueisha

I per tant les sèries que continuaran editant-se…
Naruto
cat/cast i Saint Seiya [Planeta de Agostini]
Bleach cat/cast, Gantz i Rurouni Kenshin [Panini Comics]
Death Note, Blue Dragon i Claymore [Norma Editorial]
D-gray man i Zetman [Ivrea]
.
La resta de sèries que queden orfes
o sortiran en packs especials i altres formules en estudi.

D’aquesta manera, Kimagure Orange Road s’ha editat un primer pack, volums 1 al 5, per 15€

.

De totes maneres, EDT segueix tenint un catàleg de manga força gran (han publicat 19 novetats pel Saló). Continuen amb Shogakukan, Kodansha… i, a més, tenen autors propis (línia Gaijin).

Un cop explicat això, els autors de Gaijin que treien novetats van presentar les seves obres:

Lettera 2: Dos deseos de l’Studio Kosen. Continuen amb la seva història de la bruixa maleïda, però, encara que manté l’humor del primer volum (autoconclusiu), comencen a obrir trames, a explicar el passat dels personatges i deixen un final obert per poder fer un tercer volum (que serà el desenllaç).
Aquesta vegada, la trama gira al voltant d’una pedra que concedeix dos desitjos (d’aquí el nom del subtítol).

Gears d’Angye Fernández i Simon Brand. Volum únic. La història tracta de William Gears, un creador d’autòmates de l’època victoriana. La seva forma de pensar és diferent de la resta i té una ètica molt particular: quan coneix a certa noia, que per a ell és la representació de la bellesa, creu «normal» segrestar-la.

Good.Night.Mare de Frederick Francis, dibuix, i Mélani Garzón, guió. Volum únic. En el món actual, apareix una malaltia «durment» que fa que la gent entri en coma. Un noi, amargat, vol emmalaltir per fugir de la seva vida. Però desperta en el món oníric: allà descobreix que la malaltia és la conseqüència que la reina dels somnis s’hagi adormit, deixant campar al seu aire al rei dels malsons.

Bakemono Luna Roja: Sacrificio de Xian Du Studio. 3r volum. Aquí arriba el desenllaç d’aquesta història. Pel Saló s’ha editat un petit fanbook (a 1 euro) amb col·laboracions d’altres autors.

Altres novetats on destacaven els seinen, Hokusai de Shotaro Ishinomori, Hikari Club de Usumaru Furuya o La sonrisa del vampiro de Suehiro Maruo.

En el siglo XIX vivió un pintor japonés que causó una gran influencia sobre los impresionistas franceses: ¡¡Katsushika Hokusai, artista japonés inmortal!!
El maestro del manga Shôtarô Ishinomori ofrece una biografía completa de los 90 años de  vida del gran artista del u kiyoe, que cambió numerosas veces de nombre y residencia y llegó a autodenominarse Gakyô-rôjin, “El viejo pintor loco”. ¡Obra completa en un único tomo de 600 páginas!

En el torn de preguntes:

— Quan sortirà el manga de Resident Evil? Per febrer, i seguiran la periodicitat del Japó.

— Per quan el tercer volum de Dos Espadas? Creuen que el tindran pel Saló del Còmic.

— Algun manga en català? No.

(nota 1 de l’autora de l’article: Llàstima que la situació actual no permeti que continuïn la bona tasca editant manga en català…)

— Quina serà la periodicitat de Yawara! en català ? Volem editar 3 o 4 volums a l’any.

>> Cinturo Negre 20 (de 29) continua al desembre.

— Publicareu el manga de Yawara! en castellà? No, Urasawa no vol (no està orgullós d’aquella obra primerenca). En català sí, perque el van convèncer que era un mercat minoritari i havia tingut molt d’èxit l’anime.

[Nota 2 de l’autora de l’article: és possible que Urasawa estigui canviant d’opinió, perquè el febrer de 2013, Yawara! es publicarà a Itàlia i aquest no és un mercat petit!]

.

— Publicareu Saint Seiya Lost Canvas Gaiden? Sí, quan acabi una, començarà la següent nissaga.

Reeditareu Card Captor Sakura, Blame o Love Hina? Tenim pensat treure en integral aquestes sèries. Per l’any que ve segurament treuran un parell d’elles (encara no hi ha títols definits).

— Publicareu Sakura Gari de Yuu Watase? Malgrat ser un yaoi amb una història més dura del que ens té acostumats aquesta autora, sí que la publicarem, són 3 toms. (Yuu Watase és una de les «seves» autores, acostumen a comprar tot el que treu).

— Els autors de la línia Gaijin tenen pensades continuacions o noves obres? Bakemono té la porta oberta per a continuar, però deixaran passar una mica de temps (o potser faran alguna altra cosa mentrestant).
Per Good.Night.Mare, l’autor té alguna cosa pensada per a continuar-la.
Gears
és una història autoconclusiva, però en Simon (el dibuixant) està pensant en proposar alguna altra obra amb guió propi.

Respecte a la línia Gaijin en general hi ha nous autors en cartera (que prefereixen callar, de moment). Però poden adelantar alguns títols:
Stellar Demon Guitar, Herem, Dos Espadas 3 i un volum recopilatori de Saihoshi (de l’Studio Kosen, serien unes 500 pàgines, i té part de novel·la i part de manga).

.

En el torn de preguntes també van haver diverses opinions i comentaris (en cap cas, ningú va defensar Shueisha). Fèlix Sabaté va comentar que, si Shueisha pensava fer això en diversos països, era normal que comencés per Espanya, país amb poques vendes de manga, amb una editorial «dèbil», per la quantitat d’obres de Shueisha que tenia llicenciades).
Si ho haguessin fet a França, la situació hagués pogut tornar-se explosiva (allà les vendes són molt altes i les editorials són grans empreses del sector).

Per un altre costat, Shueisha ha comés un error a l’actuar així: el fet de no voler renovar la llicència sense cap motiu genera desconfiança a les editorials (pensaran: si s’ho fet a EDT, ho poden tornar a fer amb un altre…).

També hi va haver la teoria, fa uns anys, que Shueisha voldria crear una filial a Europa per vendre ella mateixa els seus manga. De fet, van comprar una petita editorial francesa (Kaze) però no els hi funciona bé (com tenen llicenciades les millors sèries, a Kaze només publiquen obres menors).
Podria ser que tots aquests «moviments estranys» de Shueisha siguin experiments.

 .

En resum, EDT té plans de futur (malgrat el daltabaix de Shueisha) i potenciarà la seva línia Gaijin, però sense deixar de banda les llicències japoneses.

.

.

A més a més:

Joan Navarro, director d’EDT,  als blogs Viñetas o Vinyetes, de tant en tant deixa caure algunes llicències o opinions de les seves sèries manga; per exemple,
segons Navarro:
“La idea actual és publicar l’ obra completa de Usamaru Furuya, així com la de Shintaro Kago,  Suehiro Maruo o Hisoshi Hirata”. Autors de la línea de manga per adults.

Del mangaka Usamaru Furuya confirmades: No longer human (3 toms) i 51 maneras de salvar a mi novia (volum ùnic).

Web editorial: EDT

Blogs: Viñetas i Vinyetes/Patufets

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *