Categories
Cultura japonesa

Kadomatsu

Us heu fixat mai en aquests ornaments que els japonesos col·loquen a les entrades de les cases o dels establiments pels voltants de Nadal? Generalment estan fets amb bambú i pi, tot i que també poden incorporar altres materials. Són els kadomatsu. Us expliquem què són i la seva funció tot seguit.

Kadomatsu (門松) significa literalment “pi de porta” (kado=porta, matsu=pi). És una decoració típica d’any nou japonesa que se sol posar per parelles (tot i que hi ha qui només en posa un), a les portes d’entrada. S’instal·len tradicionalment el dia 30 de desembre i teòricament es tornen a treure el dia 1 de gener. Però per “aprofitar-los” una mica més, molta gent els col·loca pels volts de Nadal i no els treu fins cap al 7 de gener. Es veu però que el dia 29 de desembre no és una bona data per instal·lar-los, ja que la lectura del número 29 en japonès (ni juu kyuu) sóna igual que l’expressió japonesa per a “doble patiment”, i per tant, es tendeix a evitar-lo com a data inicial.

El disseny dels kadomatsu varia moltíssim segons la regió del país i els gustos personals, però hi ha alguns elements que solen ser bastant comuns. En quant a materials, els més habituals són el bambú, que simbolitza longevitat; el pi, que significa prosperitat; i les branques de prunera, que signifiquen firmesa o constància. Els kadomatsu sovint estan formats per 3 pals de bambú de mides diferents, i a l’igual que succeeix amb l’ikebana, on sovint s’utilitza un simbolisme similar,  el pal més alt representa el cel, el més baix la terra, i el mitjà la humanitat. És força habitual també que els elements del kadomatsu es lliguin amb una corda de palla, tot i que moltes botigues en venen les versions econòmiques, fetes íntegrament de plàstic i molt més assequibles econòmicament.

Com que l’Any Nou és un moment de reinici per als japonesos, la funció dels kadomatsu és acollir, tal com si fossin cases, a les divinitats que per l’Any Nou baixen al món i que portaran bones collites i benediccions per a tothom. És per això que abans de l’inici del nou any, els japonesos fan neteja a fons a les cases i posen els kadomatsu a la porta, per tal que les divinitats se sentin ben acollides i s’hi quedin. Deprés del 15 o en alguns casos després del 19 de gener, els kadomatsu es cremen per calmar i alliberar els esperits que s’hi han allotjat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *