Categories
Cultura japonesa

Soba i Udon

Els fideus són un aliment molt habitual en la gastronomia nipona, especialment en els plats fàcils de preparar i de preu més assequible. Us explicarem quins són els dos tipus de fideus que més es consumeixen al Japó, els soba i els udon, i quines diferències hi ha entre ells.

Els soba són fideus de fajol (també anomenat blat rubió o blat sarraí). Són més prims que els udon, i tenen un gruix similar als espaguetis, per fer-nos-en una idea. Són més habituals de la zona de Tokyo i del nord del Japó. Es poden menjar de diverses formes, tan freds com calents. Freds, se solen servir amb poca o gens de guarnició sobre un zaru, una mena d’estoreta de bambú que permet que l’aigua sobrant de la cocció s’acabi d’escórrer. En calent, es poden servir submergits amb brou i acompanyats de diversos ingredients. També es força habitual trobar-los cuinats a la planxa acompanyats de trossos de carn, peix i vegetals. En aquest darrer cas s’anomenen yakisoba (焼きそば). Un altre producte molt popular del Japó, sobretot entre els joves, és el yakisoba pan, una mena d’entrepà que conté yakisoba i uns trossets de carn.

És interessant destacar també que a Catalunya, l’únic lloc on es cultiva el fajol, el cereal amb què es fan els soba, és a la comarca de la Garrotxa, ja que, entre d’altres factors, el clima plujós de l’estiu n’afavoreix el desenvolupament. Tradicionalment el fajol havia estat un conreu típic i tradicional d’aquesta comarca, però va caure en l’oblit durant vàries dècades. Des de mitjans dels anys 90, però, s’ha reimpulsat el seu conreu i la seva utilització en la gastronomia de la zona.

 

Soba servits sobre un zaru
Soba servits en brou

 

 

 

 

 

 

Yakisoba
Yakisoba pan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els udon, en canvi, estan fets de blat i tenen un aspecte més gruixut i consistent, com unes tallarines o fins i tot més grossos. Són més habituals de la zona d’Osaka i del sud del país. Igual que els soba, també es poden servir freds (sovint sobre un zaru) o calents (en un bol, amb brou i d’altres ingredients). També es poden coure a la planxa, que serien els anomenats yakiudon, però no són tan populars com els yakisoba.

 

Udon fred, servits en bol

 

Per descomptat que no ens hem oblidat d’un altre tipus de fideu també molt popular, els ramen, que són d’origen xinès. Els vam dedicar un article que podeu refrescar fent click sobre l’enllaç. Igual que en el cas del ramen, dels quals abunden les versions instantànies que es preparen en 3 minuts, també existeixen productes similars per als soba, però no en el cas dels udon.

Els heu tastat tots? Quins us agraden més, els soba, els udon o els ramen?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *