Categories
Notícies

Qui mata arbres centenaris sagrats al Japó?

Shinboku, arbre sagrat. Autor: ryoki (flickr)

De temples shinto nipons se’n poden trobar per tota la geografia del país, però en els més grans hi sol haver un element particular, els go-shinboku, que són arbres sagrats. Solen ser uns éssers centenaris, que en alguns casos poden arribar a tenir 1000 anys de vida, i s’identifiquen per una corda molt gruixuda, anomenada shimenawa, que tenen lligada al voltant del tronc, i que els protegeix dels dimonis que puguin venir de l’exterior. Però des de fa uns mesos, les autoritats japoneses busquen un individu o grup d’individus que estan matant deliberadament aquests arbres.

Els culpables ja han actuat en 5 prefectures diferents. El passat mes de setembre van atacar uns xiprers japonesos sagrats (hinoki) de més de 500 anys, situats al santuari de So-Kawachi Daimei, a la prefectura d’Ehime. Es van trobar uns estranys forats en les bases dels troncs dels arbres, i posteriorment, es va observar un deteriorament en tota la planta. L’investigació policial va trobar traces d’arboricida en els forats, cosa que va portar a la conclusió que havia estat quelcom deliberat. Lamentablement el passat 26 de desembre, degut al deteriorament dels arbres no hi va haver més remei que talar-los, ja que hi havia risc que caiessin. El dia abans el sacerdot en cap del santuari va dedicar una cerimònia de pregària i agraïment als arbres per la protecció que havien atorgat durant tants anys al recinte, i va lamentar la seva pèrdua.

Després d’aquest incident, l’Agència Forestal va examinar casos d’arbres sagrats morts a mans d’humans i va observar que n’hi havia més, fins a un total de 14 arbres centenaris morts pel mateix procediment, injecció d’un herbicida des d’uns forats fets a les bases dels troncs. La prefectura més castigada era la de Kochi  , amb 7 casos, seguida de la prefectura de Tokushima , amb 3; I finalment les prefectures de Wakayama  i Aichi amb un cas cadascuna. Sembla que les autoritats n’atribueixen la causa al desig d’aconseguir la fusta sagrada d’aquests arbres, ja que es tracta d’un material de construcció de preu molt elevat.

Localització dels casos: 1-Kochi ; 2- Tokushima; 3- Wakayama ; 4-Aichi

Esperem que puguin atrapar aviat els responsables. Des de zonajaponesa.com condemnem aquests actes tan irrespectuosos moguts segons sembla per un fi purament econòmic. Una llàstima.

Fonts:

“Serial tree killer on the loose in 5 prefectures”. Japan Today (2012)
Torres, I. “14 ‘sacred trees’ poisoned by serial tree killer”. The Japan Daily Press. (2012)
– Fotografia: ryoki (usuari de flickr). Veure galeria de ryoki.
 

2 respostes a “Qui mata arbres centenaris sagrats al Japó?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *