Categories
Saló del Còmic Barcelona

Avanç del Saló del Còmic 2013

S’ha presentat el cartell i un avanç del programa del 31è Saló Internacional del Còmic de Barcelona que tindrà lloc la propera primavera, del dijous 11 al diumenge 14 d’abril al pavelló 8 de Fira de Barcelona.

L’eix temàtic de l’edició serà la presència del western en el còmic. També s’ha fet públic el cartell, obra de l’historietista Alfonso Zapico. A destacar que es dedicarà més espai a activitats per nens, “lectors d’avui i del demà”. Ja ho sabeu un nou apunt al calendari i cita d’abril amb la cultura del còmic.

.
Text basat en la nota de premsa de 15 de Gener del 2013:

EL WESTERN I ELS SUPERHEROIS ANIMARAN EL SALÓ DEL CÒMIC DE BARCELONA

 El Gremi d’Editors de Catalunya ha acollit la roda de premsa de presentació del 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Carles Santamaria, director del certamen, i Antoni Guiral, reconegut estudiós del còmic que exerceix de comissari general d’exposicions, han presentat aquest matí un avanç de la programació del 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Carles Santamaria ha explicat que “el certamen intenta cada any captar l’interès, no només del gran públic, sinó també de l’aficionat al còmic amb un seguit d’activitats i exposicions que siguin del grat de tots. Aquest any dedicarem més espai a activitats dirigides als nens, que són els lectors d’avui i del demà”.

Santamaria ha presentat el cartell del 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, obra de l’historietista Alfonso Zapico, que per motius laborals a Angulema no ha pogut assistir a l’acte, però que si ha enviat un text en el qual explica que el cartell:

“és un gest de complicitat a la Barcelona de l’Exposició Universal del 1929, una recreació que és coherent com la meva marca d’autor, dins del còmic històric, sempre a cavall entre el segle XIX i el segle XX”. El dibuixant afegeix sobre els personatges que

“Aquests còmics en mans del cavaller i la dama, còmics que ven el petit repartidor, fan referència a la universalització i maduresa d’aquest mitjà, d’aquest llenguatge, que ha traspassat fronteres temporals, classes socials i prejudicis passatgers, per formar part de la nostra Cultura universal d’avui”.

La llista provisional d’autors inclou noms de la mida de Guy Delisle, autor de les premiades novel·les gràfiques Pyongyang, Crónicas birmanas o Crónicas de Jerusalén, entre d’altres; l’autora italiana Lorena Canottiere, responsable de l’aclamada Personitas; Liniers, considerat com un els millors exponents del nou humor gràfic argentí i autor de la sèrie Macanudo. França estarà representada pel reconegut autor Manu Larcenet, creador de Vida de perros, Tim Oruno i Los combates cotidianos, entre d’altres.

Un dels eixos del Saló girarà sobre la presència del western en el còmic. Per un grapat de còmics és el títol d’una exposició que mostrarà alguns dels escenaris clàssics del Western en el còmic, on els cowboys, soldats, indis, malfactors i justiciers de paper viuen grans aventures. Guiral ha assenyalat que l’exposició:

“és un viatge per la història del western en el terreny de la historieta. La mostra comptarà amb un centenar de pàgines de diferents sèries i autors que mostraran la riquesa d’un gènere completament vigent, en la qual Europa i particularment els autors espanyols han destacat amb veritables obres mestres”.

També destaquen les exposicions antològiques de 75 anys de Superman, el popular personatge creat per creat per Jerry Siegel i Joe Shuster i els 50 anys de Superamics per sempre: La Patrulla-X i Los Vengadores, dues sèries creades per Stan Lee i Jack Kirby i que compleixe el seu 50 aniversari. Guiral ha declarat que:

“són exposicions insòlites pel volum i qualitat de la selecció d’originals”. Unes exposicions que repassaran la trajectòria dels personatges a mans d’autors nord-americans i espanyols i que comptaran també amb edicions i objectes de col·leccionistes.

A l’apartat de les exposicions dels guanyadors als premis de l’edició anterior, tindrem la del

  • Gran Premi del Saló del Còmic 2012, que va ser per a José Ortiz, un dels millors dibuixants realistes de còmic i que continua en actiu des dels anys 40.
  • José Domingo, guanyador del Premi a la Millor Obra del passat Saló per Aventuras de un oficinista japonés.
  • La alacantina Lola Lorente, premi a l’Autor Revelació, guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora,
  • i el fanzine Usted, Premi al Millor Fanzine.

Guiral ha explicat que s’està treballant en altres exposicions que es donaran a conèixer properament.

Santamaria també ha destacat la vitalitat del sector: “Mai abans havíem tingut aquesta varietat d’estils, obres i temàtiques, així com la qualitat de les seves edicions”. També ha remarcat que

“El còmic és un art centenari on els autors espanyols tenen un paper destacat, i el seu talent reconegut en el nostre país, com a Europa o Estats Units on hi ha més d’un centenar de compatriotes treballant per a les seves editorials”.

El director del certamen també s’ha referit a una promoció especial que s’ha llançat aquest any perquè les llibreries especialitzades tornin a recuperar protagonisme al Saló. Finalment ha explicat que

“la historieta és al centre de la cultura per mèrits propis i, a més, pel fet de cada vegada són més els còmics que es porten al cinema i als videojocs”.

El Saló Internacional del Còmic compta amb el suport del:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, a més de la col·laboració en activitats de la Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat de Catalunya, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de la Fundació Divina Pastora i de la Fundació Pare Manel.

31è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

Horaris:

Dijous 11, divendres 12 i dissabte 13 d’abril: de 10 a 21 h.
Diumenge 14 d’abril: de 10 a 20 h.

Preus:

– Entrada general: 7 €
Venda anticipada a partir de l’1 de març. També es podrà adquirir a les taquilles del Saló. Vàlida únicament per a una persona i un dia.

– Entrada Descompte: 5 €
Els titulars del carnet de las biblioteques públiques de Catalunya, carnet ClubTR3SC i del Carnet Jove. De venda únicament a les taquilles del Saló del Còmic. Vàlida únicament per a una persona i un dia. Oferta no acumulable a altres promocions.

– Entrada Grups Escolars: 2 €
Per als grups escolars que vulguin fer la visita al Saló del Còmic l’entrada té un preu especial de 2 € per cada alumne i és gratuïta per als docents acompanyants. Cal presentar a les taquilles un escrit amb el segell de l’escola i l’autorització de la direcció del centre, on consti el número d’alumnes i professores que volen accedir al Saló. Oferta no acumulable a altres promocions.

Més informació: FICOMIC

 .

Notícies relacionades:

Resposta al Saló del Manga de Barcelona 2012

Després, del 31 d’octubre al 3 de novembre de 2013 tindrà lloc el XIX Saló del Manga de Barcelona a Fira de Barcelona; amb la presència de l’esport al manga, sèries populars que tenen com a eix central el futbol, el bàsquet, el beisbol o esports tradicionals com el sumo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *