Categories
Reportatges

Imatges de “La Terra dels Salaryman”

land-salarymanEls salaryman o sararîman (サラリーマン) són els treballadors d’oficina nipons. Tot i que pot semblar que els japonesos han agafat aquesta paraula de l’anglès i se l’han “feta seva”, com ha passat amb tantes d’altres, en realitat aquest mot no s’utilitza habitualment en la llengua anglesa, sinó que serveix per referir-se únicament als treballadors d’oficina japonesos. L’ il·lustrador, fotògraf  i dissenyador gràfic català “Jouk Inthesky” ens porta avui una completíssima galeria d’imatges de salaryman nipons en el seu ‘hàbitat natural’.

Abans d’entrar a parlar del treball de Jouk Inthesky, als curiosos us direm que ‘salaryman’ només serveix per referir-se a treballadors de gènere masculí. De les dones que treballen en oficines n’hi ha bàsicament de dos tipus i se’ls atribueixen altres noms: les career woman o kyariaūman (キャリアウーマン) són dones que, en contrast amb les mestresses de casa, volen treballar (fer carrera professional) i guanyar un sou, ja sigui per complementar el salari del marit o per aconseguir una certa independència econòmica; I les office ladies, són treballadores d’oficina generalment solteres, que desenvolupen tasques menors com servir begudes, fer fotocòpies, etc. i que tenen poques oportunitats de promoció laboral ja que se suposa que deixaran la feina un cop es casin.

.

Però centrem-nos en la part gràfica d’aquests salaryman de la mà i la càmara de “Jouk Inthesky”

.

La Terra dels Salaryman

Japanzone: Com et va sorgir la idea de fer aquest fotoreportatge?

“Jouk Inthesky”: La sèrie sobre els salaryman va començar a prendre forma quan a la meva primera visita a Tokyo (2007), vaig quedar impactat per la forma com la societat japonesa assimila alguns dels patrons de comportament d’influència occidental, adaptant-los a l’estil de vida japonès i en molts casos portant-los a l’extrem. El cas dels salaryman em va cridar força l’atenció perquè, al meu parer, són un “col·lectiu” que contrasta per la seva “homegeneïtat” i pel seu gran nombre, en comparació amb l’enorme varietat d’estils i formes de vestir que es poden trobar a Tokyo. Tot i això, semblen passar desapercebuts per la resta, com si tots fossin punts idèntics en blanc i negre que pul·lulen per la ciutat.
Les fotografies busquen trencar amb aquest estereotip, arribar una mica més enllà de la freda aparença de robots amb la que són etiquetats i trobar la part humana que tots compartim.

.

Japanzone: Vas anar al Japó exclusivament per fer aquest projecte?

“Jouk Inthesky”: Aquest any [2012] vaig marxar dos mesos a viure a Tokyo amb un company que fa il·lustració japonesa. Hi vaig anar principalment per contactes de feina i per fer dos projectes personals de fotografia (sobre una escola de Fukushima que no es va poder fer per temes de dates i permisos, i l’altre sobre els salaryman, que ja tenia al cap desde la primera vegada que vaig visitar Tokyo), i un projecte d’il·lustració (que no té res a veure amb Japó).

observer

joker

 

“Tokyo conserva un precís ordre gràcies a una combinació de normes, rols i tradicions: tot té la seva raó de ser i tothom sembla saber què fer i cap a on anar.

Els salaryman són un bon exemple d’aquesta combinació. Els japonesos utilitzen la paraula salaryman per a fer referència als homes que treballen en una oficina per a una gran empresa, presumiblement amb llarges jornades de feina.
No importa quan ni a on vagis, sempre trobaràs un salaryman, suposadament anant o tornant de la feina. Donat que tots respecten el codi de vestimenta és molt fàcil reconèixe’ls, i, si ets un gaijin que viu a Tokyo, probablement t’acostumaràs tant a la seva presència que inconscientment acabaràs per integrar-los en la teva visió personal de la ciutat. Com si formessin part de la pròpia ciutat, com els arbres o el mobiliari urbà, pràcticament immutables.

Vaig començar a observar-los en el seu estat mental d’absència quan són a fora de l’oficina, fins i tot els vaig seguir, tot centrant-me en interpretar les seves cares i els petits detalls que puguessin conduir-me a trobar aquell rol o sentiment camuflat que cadascun d’ells amaga dintre.

Va ser d’aquesta manera, com em vaig veure absorbit per ells tal i com ells ho eren pel dia a dia de la seva vida de salaryman. Fou així com, de sobte, em vaig veure immers a ‘La Terra dels Salaryman’.”

 

trainspotterfinishers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

No et perdis el fotoreportatge complert a la Galeria de “Jouk Inthesky!!

Us voldríem convidar a més a reflexionar sobre la presència, sovint desapercebuda, d’aquests salaryman en mil-i-una escenes quotidianes nipones, tal com ens explica el fotògraf. Algú de vosaltres que hagi estat al Japó prèn consciència en veure les fotografies de la presència d’aquests treballadors en el país però que en certa manera acaben fent-se com invisibles? Per què creieu que passa? Expliqueu-nos-ho!

Pots seguir a l’autor d’aquest interessantíssim fotoreportatge al Twitter de “Jouk inthesky”.

Nota: Totes les imatges mostrades en aquest reportatge pertanyen a “Jouk Inthesky”.

Nota: Hem observat que en les traduccions dels nostres articles a altres idiomes, el nom del fotògraf queda canviat. El seu nom és J,O,U,K, 4 lletres. Lamentem que en algunes traduccions a altres idiomes s’hi afegeixi una O al final, i  no podem fer res de de zonajaponesa.com per evitar-ho, ja que les traduccions es fan automàticament amb el traductor del google. Lamentem les molèsties ocasionades a l’autor de les fotografies i als lectors.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *