Ja sabem que Japó està conformat per les quatre illes principals i multitud de petites illes. Ara bé, esteu al corrent dels conflictes territorials no resolts? Avui us en fem cinc cèntims.
Es pot dir que parlem de tres focus:
- Illes Senkaku/Diaoyu/Tiaoyutai
- Illes Takeshima/Dokdo
- Illes Kurils
Senkaku/Diaoyu/ Tiayoutai
El setembre de 2012 aquest conflicte va adquirir interès internacional, sobretot per les demostracions antijaponeses que es van viure a la Xina i al boicot als productes japonesos que hi va haver. Malgrat que el tema no s’ha solucionat, l’absència de manifestacions violentes han fet baixar l’interès per aquesta complexa qüestió. De fet ningú es posa d’acord sobre a qui recau la sobirania de les illes i la xarxa va plena d’articles que versen sobre el tema.
Actors implicats: Japó, Xina, Taiwan.
Zona disputada: Conjunt de 8 illetes a l’est de Taiwan, de poc més de 6 km quadrats.
Interès principal: marcar una frontera favorable al mar per poder explorar i explotar els possibles reservoris de gas i petroli circumdants. També son interessants els recursos pesquers i els privilegis de transport marítim.
Arguments
- Reclamació per dret històric.
- El 1556 ja estaven dins els mapes Xinesos i eren defensades per la dinastia Ming.
- 1894-95 Guerra Xina Vs Japó. Japó es va apoderar de les illes com a botí de guerra.
- Les illes haurien tornat a ser propietat de Xina després de la segona guerra mundial, amb la derrota de Japó i la declaració del Cairo.
- 1951 Tractat de Sant Francisco. No és signat ni per Xina ni Taiwan. S’omet la qüestió de la sobirania de les illes.
Taiwan
- Reclama les illes com a pròpies.
- Ha de resoldre el problema que té amb Xina, que no li reconeix la seva sobirania.
- Reclama que la presa de possessió de les illes al 1895 va ser abans de guanyar la guerra i després d’haver comprovat que eren illes deshabitades.
- 1895. Tractat de pau de Shimonoseki. No inclou les illes Senkaku/Diaoyu com a territori cedit per Xina al Japó.
- 1951. Tractat de Sant Francisco. http://www.taiwandocuments.org/sanfrancisco01.htm S’omet la qüestió de la sobirania de les illes.
- Després de la segona guerra mundial les illes van quedar sota tutela nord americana.
- Xina no va reclamar la sobirania ni va posar objeccions a l’administració dels EUA fins que es van descobrir possibles reserves de petroli a finals dels anys 60.
Estat Actual
La història de les illes, després de que els EUA es retiressin l’any 1972, està plena de petites demostracions de força i de patriotisme entre els dos països.
Actualment Japó administra les illes com a part de la prefectura d’Okinawa. Podríem situar aquest estatus al 1978, quan un grup Japonès hi va construir un far i Xina va enviar a la zona vaixells armats, que va haver de retirar per pressions del Japó.
No obstant la qüestió segueix oberta. A principis de juny de 2013 el nou president de Xina, Xi Jinping, en una cimera amb el president Obama dels Estats Units, va declarar que la qüestió era d’interès fonamental, juntament amb Taiwan i el Tibet.
Illes Dokdo/Takeshima
Aquestes petites illes situades a l’Est de Corea estan en disputa entre el Japó i Corea del Sud. Pels coreans es tracta d’una qüestió d’orgull: les evidències històriques sobre la seva propietat són molt importants – i fins i tot recolzades per alguns acadèmics japonesos.
Recordem que Japó va ocupar Corea en una duríssima colonització (1910-1945). Són freqüents les campanyes reclamant la seva sobirania sobre les illes.
Actors implicats: Japó, Corea del Sud
Zona disputada: Petit conjunt d’illes a l’est de Corea.
Interès principal: Possibles reserves de petroli i gas. Recursos pesquers, situació estratègica i militar. Orgull nacional.
Arguments
Corea del Sud
Apel·la a una gran quantitat d’arguments històrics que podeu consultar en aquest arxiu de pdf. Aquí teniu algunes de les idees principals:
- Proximitat geogràfica
- Existència de diferents documents històrics, tant coreans com japonesos que reconeixen la sobirania coreana sobre les illes.
- 1454 primer document històric coreà que fa referència les illes i que a més indica que ja estaven dominades pel regne de Silla (s VI)
- 1531 edició revisada de la geografia de corea, apareixen les illes
- Era Edo: Reconeixement de la sobirania coreana de les illes.
- 1910-1945- colonització de Corea. Japó s’apodera de les illes.
- Un mapa del comandament suprem de les forces aliades, posterior a la segona guerra mundial, mostra les illes Dokdo dins el territori de Corea
- 1951. Tractat de St. Francisco: no esmenta que Japó hagi de retornar explícitament les Dokdo, però si la seva illa veïna Ulledungo.
Japó
- 1531 edició revisada de la geografia de corea. Aapareixen les illes mal col·locades. L’illa Takeshima apareix a l’Oest de Ullsang/Utsuryo quan en realitat està a l’est.
- Japó va utilitzar les Takeshima com a port d’escala des del 1618.
- La reclamació no guarda cap relació amb la colonització de Corea (1910-1945)
- 1951 Tractat de St. Francisco: no esmenta que les Takeshima s’hagin de retornar a Corea.
Estat Actual
Actualment Corea administra les illes i promociona els viatges turístics allí.
El 2005 la prefectura de Shimane de Japó va declarar el 22 de febrer, com el “Takeshima day”. El passat 22 de febrer de 2013 un oficial de govern Japonès va assistir a l’acte, provocant nombroses protestes per part de Corea.
Illes Kurils
En aquesta tercera disputa trobem Rússia i Japó. Ni els uns ni els altres volen donar el seu braç a tòrcer en un conflicte que té molt més que interessos, es podria dir que està en joc l’orgull nacional de Rússia que, a la fi de la segona guerra mundial, es va imposar a Japó, una potència que des d’ inicis del segle XX l’havia doblegat en la guerra russo japonesa.
Actors implicats: Japó i Rússia
Zona disputada: Illes Kurils, concretament l’illa de Kunashir, la de Iturup, les Habomai i l’illa de Shikotan.
Interessos principals
Japó: recursos pesquers i importants recursos miners. Situació estratègica al nord. Possibles jaciments de petroli.
Rússia: situació estratègica per ser canal de pas des del mar de Okhosk i per accedir a la base naval de Petropavlosk, (Kamchatka). Possibles jaciments de petroli
Arguments
Japó
A la web s’exposen una compilació de proves històriques. Remarquem:
- 1855. Tractat de Shimoda. Acord bilateral comercial i fronterer, de pau i amistat entre Japó i Rússia.
- S’estableix la frontera entre els dos països entre les illes Urup i Iturup.
- S’estableix com a part del Japó les illes Kunashir, les Habomai, Shikotan i la mateixa Iturup.
- 1875. Tractat de Sant Petersburg. Rússia cedeix completament les Kurils al Japó a canvi del reconeixement de sobirania de l’illa de Sahalin.
- 1904-1905. Guerra russo – japonesa. Rússia cedeix el Port Arthur, al sud de Sahalin, al Japó.
Rússia
- Rússia es nega a acceptar al tractat de Shimoda tractat perquè creu que va quedat desfasat pels acords internacionals posteriors a la segona guerra mundial.
- 1951 Tractat de Sant Francisco. Insta a Japó a retornar les illes Kurils.
Estat actual
Actualment les illes són administrades per Rússia, mentre que Japó en reclama el retorn.
El 3 de Juliol de 2012 el primer ministre rus (Dmitry Medvedev) va visitar l’illa de Kunashir, cosa que va provocar una protesta oficial de Japó, considerant la visita de “incompatible” amb la posició japonesa.
Conclusions
Es tracta de disputes sobre illes, sobre les quals Japó en reclama la sobirania. Els interessos són principalment econòmics, ja que Japó és un país molt depenent energèticament, i geoestratègics. Els conflictes són fruit del mal arranjament després de la segona guerra mundial. Totes les parts implicades reclamen el dret a la sobirania de les illes i fan servir la història, o més ben dit, la seva pròpia interpretació de la història, per recolzar els seus arguments. La solució a priori sembla complicada i l’allargament de l’estat actual sembla inevitable. No obstant la solució dels conflictes ha de ser per la via pacífica.
Hi ha qui diu que tots els problemes de la humanitat van començar quan una persona va arribar en un tros de terra i va dir… “Això és meu!”