Categories
Cultura japonesa Reportatges

Daruma

daruma01Compartim un nou article de Japanium, gràcies tarragoní!

El Daruma (també conegut com a Dharma) és una figura votiva, formada per una peça ovalada, feta normalment de paper maixé, buida per dins i que representa a Bodhidharma, fundador del budisme Zen.
Avui en dia es pot trobar en molts temples budistes com un amulet de la bona sort, perseverança i bons pròposits. També és un joguet per a nens japonesos, i per tant, un regal molt tradicional i popular entre els japonesos.

.

Explica una de les moltes llegendes existents sobre Bodhidharma, que es va enfrontar a una paret, i en posició asseguda amb l’esquena ben erecta, les cames creuades i els braços reposant elles, s’hi va passar nou anys meditant.
Durant aquest període tant llarg d’immobilització se li van assecar, literalment, els braços i les cames. Però com que la filosofia Zen considera que el centre de gravetat del cos està situat per sota del melic, Bodhidharma va ser capaç d’aguantar l’equilibri.

Es parla, també, de que abans de perdre les extremitats, en un moment de frustració perquè es va quedar adormit, i per a que no tornés a passar, es va tallar les parpelles. Per aquest motiu que la figura del Daruma es representa sense extremitats, a  més, té el centre de gravetat molt baix, de manera que si es tomba, ell tot sol es torna a posar en peus. A banda, la cara del Daruma, es representa amb uns grans ulls en blanc.

Que el Daruma tingui la habilitat de posar-se en peus tot sol, representa la perseverança en front de les adversitats. Les il·lustracions japoneses que representen al Daruma, normalment  van acompanyades per la frase “Nanakorobi Yaoki” (set vegades tombat, vuit vegades de peu).

daruma02Per norma general, quan un Daruma es compra, o arriba a una casa, porta els dos ulls (de gran tamany) en blanc. Això es degut a la tradició popular d’utilitzar aquest amulet com a  esperonament per a realitzar diferents propòsits. Quan el propietari del Daruma li demana  a l’amulet que l’ajudi per a la realització d’una tasca li pinta la pupil·la d’un dels ulls, i quan aquesta tasca és acabada o realitzada, se li pinta l’altra pupil·la.
Tan profunda és aquesta  pràctica en el poble japonès, que fins i tot polítics es deixaven veure amb un Daruma al qui han pregat per la seva victòria. Tanmateix, avui en dia no es veuen els polítics amb el corresponent Daruma des de que, a finals de la dècada de 1990, grups defensors dels drets humans van denunciar aquesta pràctica per simbolitzar un tracte discriminatori contra les persones cegues.

Una altra imatge i amulet semblant al Daruma, és l’Okiagari Koboshi, també amb l’habilitat de no tombar-se i fet amb paper maixé.

daruma03Les vestimentes del Daruma són, tradicionalment, pintades de vermell llampant. El motiu és que les vestimentes del monjo de més alt rang són vermelles, i Bodhidharma es va convertir en el monjo de més alt rang quan va fundar la seva pròpia ordre Zen.
De totes maneres avui en dia es comercialitzen en diferents colors (vermell, blau, groc, negre i blanc)

 Anomenats Goshiki Daruma. Normalment els Daruma són barons, però també existeix una versió femenina nomenada Ehime Daruma.

Un altre dels trets característics de tot Daruma es el pèl facial. Aquest pren la forma d’animals Típics d’Àsia. El de les celles té forma de grua, mentre que el de les galtes té forma de closca De tortuga.
Es diu que originàriament, el pèl del bigoti i les galtes prenien la forma d’un drac o D’una serp, però que va acabar en tortuga pel ser un símbol de la llarga vida.
Diu un proverbi: “La grua viu 1000 anys, la tortuga 10.000”.

daruma05Quan s’acaba l’any, els Daruma es duen al temple on van ser adquirits per a la cerimònia de la crema, la “Daruma Kuyo” i es celebren arreu del Japó. Dues de les més importants són la del Temple de Nishi-Arai Daishi a Tokyo i la del Temple de Dairyû-ji a Gifu.

Aquesta cerimònia es duu a terme desprès de la celebració de l’Any Nou i es dipositen tots els Daruma en una pira “Dondoyaki”, i com moltes de les celebracions japoneses, és un esdeveniment per a passar-ho bé i divertir-se en família. Desprès de mostrar gratitud als vells amulets, la gent torna al temple per adquirir-ne de nous. Els monjos entonaran uns “sutres” acompanyats per corns, i prendran foc als milers de Darumas amuntegats a la foguerada.

daruma06Existeix un joc infantil, el Daruma Otoshi, també inspirat en el mateix personatge i que transmet els mateixos valors als més petits de la casa. Una sèrie d’anelles que es col·loquen una sobre l’altre creant un piló coronat per un Daruma. Amb una maça, el nen ha d’anar traient les anelles sense fer caure el Daruma, que segueix simbolitzant l’esforç, la paciència i la perseverança contra les adversitats.

 

Article original i cedit per Japanium

PD: Com a curiositat i ben coneguda és Daruma Serveis Lingüístics, una empresa de traducció i interpretació principalment del japonès.

Per Godai

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *