Categories
Anàlisis

El jardí de les paraules

garden01Us deixem amb un molt bon anàlisis de “El Jardín de las palabras” que ens ha fet arribar en Tarragoní i que també podeu llegir a la seva web. Moltes gràcies!
“The garden of words” (Kotonoha no niwa) és la darrera pel·lícula d’animació signada pel genial Makoto Shinkai. Estrenada l’any 2013, a principis d’aquest 2014 ja va arribar a Europa en anglès i francès, i el pròxim dimecres 7 de maig, Selecta Vision l’edita doblada al castellà sota el títol “El jardín de las palabras” (edicions DVD i combo DVD+BD).

La història comença en un mes de juny, en plena temporada de pluges, en un dels grans parcs de Tokyo. Takao és un jove estudiant que s’hi deixa caure força sovint per trobar la inspiració necessària pels seus dissenys. Sota la marquesina on es resguarda dels constants ruixats coincideix amb Yukino, una dona jove que sols beu cervesa i menja xocolata. A força d’anar passant dies de pluja sota el mateix aixopluc van sortint les converses i es van coneixent poc a poc, fins que un dia, tots dos s’adonen que hi ha quelcom més que una amistat entre ells.

garden02

El director Makoto Shinkai retorna, desprès de Viatge a Agartha, a les seves històries senzilles i introspectives. De pensaments anunciats en veu alta i on cada petit gest té un gran significat. Unint a dues persones ben diferents l’una de l’altra, en un lloc tant melancòlic com pot arribar a ser un parc públic sota la pluja, desenvolupa una història de secrets guardats amb una delicadesa inusual en un anime. Shinkai ja va demostrar que és un mestre a l’hora de parlar de sentiments a “5cm per segon”, però està clar que aquest cop ha donat una altra volta de clau a la seva creació.
Que uns dibuixos animats siguin capaços d’expressar sentiments amb la força que ho fa aquest “Jardí de les paraules” tant sols és possible gràcies a l’observació i anàlisis del món real com Shinkai es capaç de fer. Sense mencionar que s’ha de tenir una tècnica excel·lent a l’hora de marcar els ritmes dels diàlegs a mig dir i els silencis, esquitxant amb canvis d’escena per les diferents localitzacions on transcorre l’acció en el moment precís.

El preciosisme en el dibuix és un altre dels aspectes importants. El detall de tota la escenografia es percep en els passatges que transcorren dins dels diferents apartaments o instituts, o l’ambient de freda calidesa aconseguit en el parc sota la pluja (tremenda sensació de realisme aconseguit amb l’aigua) on la paleta de colors freds ens descriu les escenes més càlides, acompanyades en tot moment per una senzilla melodia tocada en un piano.

garden03

Con va sent habitual en les produccions de Makoto Shinkai, els trens agafen gran importància i, a banda de ser el mitjà de transport que utilitzen els dos protagonistes per donar-se cita en el parc, les imatges de trens són constants com a impàs entre escenes.

Un altre tret que ja va sent típic en les pel·lícules d’aquest director d’animació, és tancar les seves creacions amb una cançó ben enganxosa, com ja va fer a “5cm per segon”. Aquest cop ha estat el torn de Motohiro Hata, que ha composat el tema “Rain” expressament per als títols de crèdit finals del film.

Amb un ritme pausat, Shinkai desenvolupa la història a mida que, també, es desenvolupen els sentiments dels protagonistes. Narrada de manera lineal aquesta pel·lícula ens demostra, un cop més, que la bellesa està en la senzillesa. Allà on cauen molts narradors i escriptors al voler crear grans històries complexes que s’acaben perdent en el seu propi laberint, Shinkai es mou com peix a l’aigua en la simplicitat d’una història quotidiana de la qual n’extreu tot el suc possible als seus personatges.
“El jardí de les paraules” és, un cop més, un molt bon exemple del treball d’aquest director, demostrant que Shinkai és un dels millors animadors del panorama actual i que mereix ser seguit amb molta atenció. Si ja era fan de Shinkai, aquest film m’hi ha reafirmat com a tal.

Si s’ha de buscar un però, o un aspecte negatiu, és que es tracta d’un migmetratge d’uns 50 minuts de durada, tant absorbent que a l’hora de la veritat la sensació del temps passat visionant el film és encara més curt del que és en realitat.

Val la pena esperar la sortida del DVD o la combo DVD+Blu Ray per part de Selecta Visión per adquirir-la (sobretot l’edició col·leccionista que incorporarà un llibret) i visionar-la varies vegades. En cada un dels visionats descobrirem nous detalls, noves animacions, noves lectures, nous matisos… Gran Shinkai… gran..

Article de Japanium

Tràiler:

El jardín de las palabras
jardin_palabrasComboKotonoha no Niwa
The Garden of Words

Director: Makoto Shinkai
Any: 2013
Durada: 55 minuts
Gènere: Drama

Distribuïdora: Selecta Visión
Edicions a partir del 7 de Maig,

  • El jardín de las palabras Ed. Combo (DVD + Blu-Ray + llibre exclusiu de 35 pàgines amb cofre de cartró) – 24,99€
    Àudio DTS HD 5.1 en castellà, japonès i subtítols en castellà
    Extres: tràilers, entrevista al director Makoto Shinkai (53 minuts), storyboard animat (46 minuts)
  • El jardín de las palabras Ed. DVD –14,99 €
    Àudio Dolby Digital 5.1 en castellà, japonès i subtítols en castellà

Pel·lícula de Makoto Shinkai, el director de “5 cm per segon”

 

Cançó ‘Rain´:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *