Categories
Anàlisis

El verano de Coo

veranocoo1Del director d’algunes pel·lícules de Shin-chan ens arriba una de les apostes imprescindibles de Selecta Visión per aquest 2009, El Verano de Coo, un film que explica la història d’un petit Kappa que es trobarà immers en la sorprenent societat nipona actual.

Des de Japanzone la recomanem com una pel·lícula refrescant per veure a l’estiu, tot i ser força japonesa, la història i els valors que transmet són més que universals.

.

kappa-bashi1Primerament comentarem el que és un Kappa. Es tracta d’un ésser de la mitologia Japonesa que viu als rius i llacs i que té algunes característiques especials:  té un plat al cap que no se li pot assecar mai (una de les preocupacions de Coo, el kappa protagonista), una closca semblant a una tortuga i un bec pronunciat; en fi no diríem que sigui cap ideal de bellesa. A més sembla ser que els hi agraden els peixos (evident,no?) , els cogombres i les lluites de sumo.

Koichi , un nen de 12 anys, troba una pedra amb el que sembla un estrany fòssil al seu interior. Aviat descobreix que es tracta d’un Kappa que miraculosament ha sobreviscut enterrat, des de l’època dels samurais, durant prop de 200 anys.

Els dos no tardaran a establir una gran amistat i la família de Koichi no tindrà massa inconvenient per acollir-lo en secret i a donar-li un nom: Coo. Però aviat els dubtes assaltaran al nou inquilí… Com és que el lloc on vivia està tot canviat? on són els seus congèneres? serà l’últim de la seva espècie? Amb l’ajuda d’en Koichi mirarà de respondre aquestes i altres preguntes.

coo1

El dur passat de Coo, que es mostra en el pròleg del film, i les dificultats que han de superar alguns personatges ens ensenyaran valors com l’amistat, la fraternitat, l’autosuperació i el respecte als demés i a les seves diferències.

El verano de Coo transmet un missatge ecologista, reflexionant sobre la relació de l’home amb la natura, i com els espais urbans i la massificació de les ciutats han anat guanyant terreny a les zones naturals. També hi són presents algunes critiques a la societat Japonesa.

coo3

Pel que fa a l’animació es pot considerar més que notable, els fons il·lustrats de localitats de Tokyo – el barri de Roppongi i la torre de Tokyo entre elles – i els paisatges rurals són molt ben detallats i proporcionen realisme al film. La música acompanya harmònicament les diferents escenes, essent majoritàriament clàssica amb algunes melodies que recorden més un estil hawaià.

Segons paraules de Manu Guerrero, product manager de Selecta Visión, el film “és comparable a algunes de les grans pel·lícules de l’estudi Ghibli“; com a opinió personal ens recorda més a l’estil de Takahata pel tipus d’història quotidiana focalitzada al Japó actual i amb la màgia implícita degut a la presència de trets de la mitologia nipona.

coo2

Característiques tècniques:

L’edició, es pot trobar en format super jewel box, imitant l’original japonès, cosa que Selecta Visión ja ve fent d’un temps ençà i està donant bons resultats. El doblatge ha estat dut a terme per artistes de renom com els germans Trifol.

veranocoo1Preu: 14,95 €
Distribuïdora: Selecta Visión
Durada: 132 minuts
Continguts: àudio espanyol 2.0 i 5.1; Japonès 5.1
Subtítols : espanyol
Fitxa tècnica i artística
No recomenada a menors de 13 anys.

Títol original: Kappa no ku to natsu yasumi
Director: Keiichi Hara
Estudi d’animació: Shochiku
Guió original: Masao Kogure
Any: 2007

10 respostes a “El verano de Coo”

[…] El verano de Coo de Keichi Hara. Animació. Koichi Uehara és un estudiant que viu als suburbis de Tòquio. Un dia recull una pedra que, en realitat, és la carcassa d’un bebè Kappa (un ésser de l’aigua pertanyent a la mitologia japonesa) que ha estat vivint sota terra els últims 300 anys. En dirà Coo. Koichi i Coo es faran molt amics, però Coo no s’adaptarà a l’estil de vida de Tòquio i trobarà a faltar la seva família. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *