Categories
Anàlisis Autors

El Gourmet Solitario

“El Gourmet Solitario”, una obra més del (a aquestes alçades) conegudíssim Jiro Taniguchi, amb el seu estil de dibuix característic, però d’una temàtica gens habitual: gastronomia. El guió d’aquest manga és a càrrec de Masayuki Kusumi.

Astiberri Ediciones va publicar aquesta obra l’agost de l’any 2010, tot i que al Japó havia vist la llum molt abans, l’any 1997.

Si voleu conèixer més a fons els ingredients que composen aquest peculiar manga, us en donem la recepta tot seguit.

.

.

Poca cosa es pot afegir que no hàgim comentat ja de Jiro Taniguchi, autor d’èxit d’obres tan destacades com Barri Llunyà (Ponent Mon; en castellà (2003) i en català (2007)), El almanaque de mi padre (Planeta de Agostini; 2001 i reedició 2008) o Un zoo en invierno (Ponent Mon; 2009).

En quant  Masayuki Kusumi, va néixer a Tokyo el 1958, i apart de dedicar-se a fer de guionista, també ha treballat com a il·lustrador, músic, assagista i dissenyador. Juntament amb el seu germà Takuya va crear “Diario de secundaria” (chûgakusei nikki), guanyadora d’un premi de manga l’any 1999. Se’n va fer un curtmetratge dirigit per Nobuhiro Yamashita.

En el cas de “El Gourmet Solitario“, no ens trobem davant de cap història típica amb introducció, desenvolupament i conclusió, sinó que es tracta d’una recopilació de 19 petits capítols que transcorren tots en hores d’àpats. Acompanyem el protagonista del manga, un home adult, solitari, que té una feina de comercial de productes d’importació, mentre degusta 19 plats diferents de la gastronomia japonesa (majoritàriament), en diferents punts de  Tokyo i en unes poques ciutats properes. A cada restaurant, fa observacions sobre l’entorn, la gent present, la combinació de sabors, els components del plat… Així doncs, es tracta d’aprendre sobre la riquíssima gastronomia japonesa de la mà del protagonista.

Els amants de la cuina en general, de la gastronomia japonesa i els que teniu el paladar una mica fi, disfrutareu moltíssim amb aquest volum. La llàstima és que sigui en blanc i negre i que no poguem també olorar i tastar els diferents plats.

El guió és més aviat escàs, i com hem dit, l’absència d’una trama narrativa fa que el pes de l’obra el porti el dibuix. Si coneixeu mínimament l’estil acurat, detallat i de proporcions realistes de Jiro Taniguchi, no us sentireu decepcionats amb “El Gourmet Solitario” i podreu descobrir una faceta artística poc habitual en aquest autor, que sempre ens té acostumats als grans paisatges tant urbans com rurals i aquí en canvi se centra en dibuixar espais molt més reduïts o emfatitza detalls del protagonista i dels diferents plats.

Així doncs, si el que us agraden són els desenvolupaments d’històries de personatges, no us el recomanem perquè probablement no us agradarà. Es tracta simplement d’un home que disfruta de les petites coses de la vida, com el menjar.

Títol: El Gourmet Solitario (original: Kodoku no gurume)

Dibuix: Jiro Taniguchui

Guió: Masayuki Kusumi

Editorial: Astiberri Ediciones (2010)

Idioma: Castellà

Edició: Rústica; 17×24 cm; Blanc i negre; 200 pàgines

Preu: 18,00 € (Volum únic)

ISBN: 978-84-92769-68-1

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *