Categories
Cultura japonesa Reportatges

Feliç Any Nou, Shinnen Omedeto!

osechi3Després del Nadal / Kurisamasu a zonajaponesa.com volem redescobrir-vos com viuen el canvi d’any al Japó, tot desitjant-vos una bona entrada al 2012.
El Shogatsu -Any Nou- és una de les festes més importants del Japó. Els preparatius començen dies abans però es celebren festivament del 31 de desembre al 3 de gener.

.

El dia 31 al vespre/nit…

Per enllaçar el canvi d’any és costum menjar fideus soba extrallargs (els toshikoshi-soba) que simbolitzen el desig de tenir una llarga vida i plena de salut. S’acompanya amb un sake, el vi d’arròs tradicional.

campanaAls temples budistes ressonen fins a 108 campanades – 8 vegades a l’any que ens deixa i 100 per commemorar l’arribada de l’Any Nou. Segons la creença budista representen els 108 “pecats” en que pot caure una persona i cada campanada purifica l’ànima pel període que comença.

Kohaku Uta Gassen és el nom del programa de la televisió pública que més de la meitat del país acostuma a veure durant el Cap d’Any. Es reuneixen els/les millors cantants del país i competeixen en dos equips, el femení (Aka-gumi, “vermells”) i el masculí (Shiro-gumi, “blancs”).

AnyNou_MikkokuA partir de les 12 de la nit, de bon matí o durant els dies festius,

És el moment de la primera visita als santuaris sintoistes i temples budistes. Els japonesos s’apropen als temples locals per purificar-se, resar i tirar alguna moneda per tal de demanar als déus els millors desitjos pel Nou Any.

També es poden comprar amulets per tenir felicitat i bona fortuna en els estudis, la feina, l’amor, etc. Aquest esdeveniment massiu de visita dels temples és un fet popular, cultural i religiós del poble nipó.

Durant els primers dies de l’any,

Es reben les postals de felicitació d’Any Nou (nengajô) que han enviat familiars i amics. Sovint estan decorades amb dibuixos de l’animal representatiu de l’any entran segons el calendari oriental del zodíac xinès.

osechi1Els àpats tradicionals es presenten amb l’o-sechi ryori, una atapeïda caixa dividida en varis compartiments i diversitat d’aliments, cada un amb el seu significat de bona sort, prosperitat, salut o felicitat. Per exemple inclou algues marines kombu (“felicitat”), sopa amb arròs, truita dolça quadrada (“coneixement”), verdures cuites, besuc (“alegria”), gambes (“robustesa”), sushi i altres delícies.

Els nens acostumen a rebre una paga extra amb diners, l’ otoshi-dama, uns sobres decorats amb l’animal que representa l’any. També es fan volar estels, s’escriu la primera cal·ligrafia en pinzell de l’Any o juguen a karuta (carta, paraula d’origen portuguès), un joc de cartes amb poemes o refranys on s’han d’acabar de completar les frases.

Mochitsuki és la cerimònia d’elaborar mochi (pasta d’arròs) amb masses gegants i dins uns morters, després es poden menjar com a pastíssets o com a ofrenes als altars familiars. El blanc suggereix puresa i l’elasticitat simbolitza força i longevitat.

.

Totes aquestes tradicions es poden trobar com a històries culturals en diversos manga, aquí teniu cinc exemples (i segur que n’hi ha molts més!) a:

tokyo_godfathersMaison Ikkoku – primera visita al santuari, postals de felicitació del nou any, concurs de televisió;
Lamu
– primera cal·ligrafia en pinzell de l’Any, joc de karuta, la visita al santuari, mochitsuki, les 108 campanades de la tradició budista;
Tokyo Godfathers – ambientació nadalenca, la primera visita al santuari;¡
Shin-chan
– dinar de cap d’any, visita al santuari, propina pels nens, jugar a karuta;
20th Century Boys –
fideus soba per enllaçar els dos anys, records d’infantesa i Otoshi-dama.

.

També diuen que els japonesos començen l’any rient perquè creuen que això els portarà bona sort. Així que 😀

zonajaponesa.com volem desitjar-vos

un any pròsper de felicitat i una bona entrada al 2012!

Shinnen Omedetô! Feliç Any Nou!

Una resposta a “Feliç Any Nou, Shinnen Omedeto!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *