Categories
Cultura japonesa Cursos

Nous cursos a Casa Àsia – curs 2013/2014 (II)

Segona part d’aquesta extensa oferta de cursos que proposa Casa Àsia a partir d’aquesta tardor.

 Taller: “Introducció al quimono: art i protocol per a la bellesa femenina”

quimono_CAEl quimono o vestit japonès tradicional és una de les manifestacions més perfectes del sentit japonès de la bellesa i, en particular, de com aquesta s’expressa i manifesta a través de la dona. S’estudiarà el vocabulari, la història del quimono i la moda japonesa i s’aprendrà a vestir-se, pentinar-se, maquillar-se i moure amb aquest vestidor.

Existeixen aproximadament onze tipus de quimono i set tipus d’obi (faixí) a més d’una altra mena de complements. A més d’aprendre a utilitzar el més senzill (yukata), s’observaran demostracions amb quimonos més avançats, tant d’home com de dona. Cada setmana es practicarà l’arranjament d’aquests vestits sobre el nostre cos, així com els gestos i moviments permesos o el protocol per portar-los en diferents situacions socials.

Dates: Dimecres 02/10/2013 al Dimecres 06/11/2013

Horari: Cada dimecres, de 19.00 h a 21.00 h.

Durada: Total 12 hores, 6 sessions de 2 hores.

Lloc: Seu de Casa Àsia. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Recinte Modernista. Pavelló St. Manuel. c/ Sant Antoni Maria Claret, 167 Barcelona

Preu: 96 euros (despeses de material incloses)

Número de places: mín. 7 i màx. 10 persones

Codi del curs:  [KIMBELL]

Ponent/Professor: Origlam, artista i mestra d’origami i art en paper, i de Noriko Hata, perruquera, esteticista i estilista d’ambientació japonès. Ha dirigit el seu propi centre de bellesa a Kyoto i compta amb una llarga experiència com a assistent de quimono en esdeveniments formals, espectacles i bodes. Formada en Shiseido al Japó i a Londres en Dermatologia, és a més especialista en Ko-bi-do, tècniques de bellesa i benestar antiedat basades en acupuntura i en nutrició medicinal.

Més informació sobre el curs al web de Casa Àsia.

 

 Curs: “Literatura japonesa contemporània: una aproximació a partir dels textos”

llibres_CAEls alumnes adquiriran un coneixement general de la literatura japonesa contemporània a partir d’algunes de les obres dels autors més representatius de la segona meitat del segle XX. Les sessions s’organitzaran entorn a una presentació teòrica per part del professor, seguida del comentari de l’obra escollida l’autor que es treballi.

L’ordre de les sessions serà el següent:

  1. Panoràmica de la literatura japonesa des del període de postguerra fins a l’actualitat
  2. Yukio Mishima (El rumor del oleaje)
  3. Kenzaburo Oé (Una cuestión personal)
  4. Ryû Murakami (Azul casi transparente)
  5. Haruki Murakami (Kafka en la playa)
  6. Yoshimoto Banana (Tsugumi)

Dates: Dilluns 30/09/2013 al Dilluns 09/12/2013

Horari: 30 de setembre, 14 i 28 d’octubre, 11 i 25 de novembre i 9 de desembre (cada dos dilluns) de 16.30 h a 18.30 h.

Durada: Total 12 hores, 6 sessions de 2 hores.

Lloc: Seu de Casa Àsia. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Recinte Modernista. Pavelló St. Manuel. c/ Sant Antoni Maria Claret, 167 Barcelona

Preu: 96 euros (despeses de material incloses)

Número de places: mín. 7 i màx. 20 persones

Codi del curs: [JAPCON]

Ponent/Professor: Albert Nolla, traductor i professor associat del Departament de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, on imparteix classes de llengua, cultura i literatura japoneses. Des de fa més de deu anys es dedica a la traducció literària, camp en el qual ha traduït autors japonesos com Haruki Murakami, Kenzaburo Oé, Junichiro Tanizaki, Yasunari Kawabata o Banana Yoshimoto. Així mateix, ha traduït al català autors en llengua anglesa com Paul Auster, Khaled Hosseini o V. S. Naipaul, entre d’altres.

Més informació sobre el curs al web de Casa Àsia.

 

Curs: “Com llegir ‘Genji Monogatari’ (La història de Genji)”

genji_CAEn aquest curs es facilitarà als estudiants totes les claus per llegir una de les obres mestres (i més extenses) de la literatura universal: el Genji Monogatari, considerada per molts la primera novel·la moderna. Escrita al segle XI per Murasaki Shikibu, una dama de la cort imperial, narra les aventures amoroses d’un príncep que no podia regnar.

La lectura d’aquest llibre permetrà als participants conèixer components essencials de la cultura material i història social del Japó, mentre s’inicien en el tractament d’un tema literari universal des del punt de vista de la tradició oriental.

  1. Murasaki Shikibu, la veu femenina i el cànon de la literatura japonesa.
  2. L’ideal de la flor silvestre: els personatges femenins i l’amor al Japó.
  3. Acostament històric als Fujiwara: jerarquies de tall i trama política de la novel·la.
  4. Fragments d’un discurs amorós: lírica, epistolaridad i intertextualitat a Genji.
  5. El món del príncep brillant: pervivència de l’ideal Heian en la cultura samurai.
  6. De la superstició a l’espiritualitat: l’elecció de la dona monja i l’auge del budisme.
  7. La representació de Genji en les arts: rotllos, paravents, ukiyo-e, sedes i porcellanes
  8. Versions cinematogràfiques de Genji al segle XX: quin és el mite?

 

Dates: Dimarts 05/11/2013 al Dijous 28/11/2013

Horari: Cada dimarts i dijous, de 19h a 21h.

Durada: Total 16 hores, 8 sessions de 2 hores.

Lloc: Seu de Casa Àsia. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Recinte Modernista. Pavelló St. Manuel. c/ Sant Antoni Maria Claret, 167 Barcelona

Preu: 128 euros

Número de places: mín. 7 i màx. 40 persones

Codi del curs: GENMOO]

Ponent/Professor: Ana Isabel Romero Sire, editora i especialista en teoria de la literatura i literatura comparada. Ha estat professora del departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i professora visitant de la Universitat de Berkeley, on es va especialitzar en estudis culturals i fenomenologia de la lectura i l’experiència estètica.

Més informació sobre el curs al web de Casa Àsia.

 

Curs: “Lectura i escriptura de haikus”

haiku_CAEn aquest curs els alumnes s’introduiran en l’origen del haiku i les seves característiques formals i realitzaran un recorregut per la producció dels principals autors japonesos i catalans. També es treballarà l’escriptura de haikus a l’aula. Les sessions combinaran el comentari d’haikus d’autors consagrats amb l’escriptura de haikus propis, que seran treballats col·lectivament.

S’espera que els alumnes preparin algunes lectures i escriguin haikus per fer comentaris. L’objectiu és que els alumnes puguin llegir de manera crítica haikus escrits per altres autors i que disposin d’una base ferma per emprendre l’escriptura de haikus propis.

Curs adreçat a persones sense experiència prèvia o amb poca experiència en l’escriptura de haikus, si bé la dinàmica de treball permetrà que aquelles persones que ja tinguin un bon coneixement de la forma o faci temps que escriuen haikus es puguin integrar sense problema. Els alumnes podran escriure els seus haikus en català o castellà indistintament.

L’organització de les sessions serà el següent:

Sessió I. Origen i característiques formals del haiku. Taller de presentació.

Sessió II. Els grans mestres japonesos I. Taller de haikus.

Sessió III. Els grans mestres japonesos II. Taller de haikus.

Sessió IV. Autors catalans I. Taller de haikus.

Sessió V. Autors catalans II. Taller de haikus.

Sessió VI. Taller de haikus.

 

Dates: Dijous 07/11/2013 al Dijous 12/12/2013

Horari: Cada dijous, de 17h a 19h.

Durada: Total 12 hores, 6 sessions de 2 hores.

Lloc: Seu de Casa Àsia. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Recinte Modernista. Pavelló St. Manuel. c/ Sant Antoni Maria Claret, 167 Barcelona

Preu: 96 euros

Número de places: mín. 7 i màx. 30 persones

Codi del curs: [HAIKU]

Ponent/Professor: Jordi Mas López, (Departament de Traducció i d’Interpretació, Universitat Autònoma de Barcelona) qui ha centrat la seva recerca en la influència de la literatura japonesa a la catalana i, especialment, en l’apropiació de les formes poètiques del haiku i la tanka. Ha publicat el volum Josep Maria Junoy yi Joan Salvat-Papasseit: dos aproximaciones al haiku (PAMSA, 2004) i articles com “Josep Maria Junoy s Four and Five-Line Poems in El Dia: a Meditation on the Haiku” (Modern Language Review, gener 2005.

Més informació sobre el curs al web de Casa Àsia.

 

COM MATRICULAR-SE

1. Ingrés de l’import de matrícula i, si és el cas, del material, al número de compte 0081 0556 76 0001063309 (Banc Sabadell Atlàntic), a nom de Casa Àsia, especificant nom, cognoms de l’alumne i el codi del curs.
2. Enviament del comprovant de pagament a [email protected] especificant nom, cognoms, DNI, NIE o passaport, correu electrònic, telèfon de l’alumne i el codi del curs.
3. Un cop rebut el comprovant de pagament amb les dades sol·licitades, Casa Àsia es posarà en contacte amb l’alumne.
4. La plaça només es garanteix previ pagament del curs, enviament del comprovant de pagament a [email protected] i confirmació per part de Casa Àsia que la inscripció ha estat acceptada. En el cas que el curs estigués complet Casa Àsia realitzaria la devolució de l’import.
5. Casa Àsia es reserva el dret de poder anul·lar el curs, en aquest cas procedirà a la devolució total de l’import de la matrícula
6. Un cop realitzada la inscripció, no es tornarà l’import de la matrícula per causes alienes a Casa Àsia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *