Categories
Anàlisis Reportatges

Crònica de les Nits


Cartell Nits 2014
Després d’una setmana intensa, les Nits de Cinema Oriental han finalitzat amb un gran èxit. Els espectadors han pogut gaudir d’una gran i variable quantitat de films procedents d’Àsia. Un any més Japanzone no s’ha volgut perdre aquest festival.

A continuació us deixem un resum de la Marta (gràcies!!) que relata com ha transcorregut la setmana de Nits de cinema oriental a Vic.

Bandera_FilipinesA la inauguració del festival va tenir presència les Filipines, país convidat per aquestes Nits, on van assistir el cònsol Jordi Puig Roches i molts filipins residents a Barcelona. Durant el primer dia vam poder gaudir d’un seguit de pel·lícules procedents d’aquest país,  com ara Graceland , un film que, sense gaire acció, va aconseguir deixar els espectadors amb la pell de gallina amb la seva història. A través del segrest d’una nena ens endinsem en el món obscur de la corrupció, tant dels que volen sobreviure com dels que abusen del seu poder. Graceland ha estat la cinquena pel·lícula més valorada de les Nits.  El mateix dia al vespre va tenir lloc una exhibició d’arts marcials i el sopar filipí amb la “Lechón Party”, on els diners recaptats es van destinar a ajudar els afectats pel tifó Hayian.

Als matins hi havia les sessions infantils (gratuïtes) , on es van poder veure tres pel·lícules d’animació. Cada una tenia alguna cosa especial i que feia gaudir molt als infants: El professor Layton i la diva eterna, ens presenta les aventures d’un professor detectiu i el seu jove ajudant que resolen enigmes i trencaclosques que els portaran a descobrir un gran misteri. Lifi, una gallina tocada de l’ala, explica una història entranyable i divertida sobre la vida d’una gallina que, farta de viure en una granja, decideix marxar a viure al bosc acompanyada d’un simpàtic aneguet, on passaran les mil i una . I per últim, Una història xinesa de fantasmes, que és una història de fantasmes amb uns protagonistes peculiars: un jove molt espantadís i amb mal d’amors i el seu gos, que faran que et diverteixis durant el seu viatge.

layton1

Després de les sessions infantils, tocava la retrospectiva. En aquesta secció, es va comptar amb la presència d’Andrew Leavold, realitzador australià que va presentar el seu reportatge The Search for Weng Weng. En aquest documental es pot veure, tan a través d’entrevistes a actors, actrius i directors com també d’un recull de vídeos, com es va viure l’edat d’or de les pel·lícules de sèrie B (entre finals dels seixanta i principis dels vuitanta). Els rodatges tenien lloc a Filipines, país per descobrir en aquell moment i molt barat per anar-hi a gravar, cosa que va fer que les Filipines es convertissin en un país explotat. El públic, també, va poder gaudir d’una de les pel·lícules produïdes durant aquells anys: Puño desnudo. La protagonista, és una noia forta que sap arts marcials i que haurà de viatjar a Filipines per descobrir on para la seva germana desapareguda. Durant la recerca viurem lluites mortals, tirotejos i nus. Elements típics de les produccions d’aquella època.

Durant els vespres van tenir lloc, les mítiques nits temàtiques amb sopars, per degustar la gastronomia, exhibicions, espectacles i projeccions cinematogràfiques, destinades cada una de les nits a un país asiàtic diferent que ens permetia endinsar-nos a la seva cultura.
Va ser durant aquestes nits que es va viure amb més intensitat el festival amb: Dhoom 3, Cold eyes i Unbeatable, que són els tres films més valorats pel públic.

En tercer lloc va quedar Dhoom 3 (India, 2014) que va deixar bocabadats els espectadors a través de persecucions i escapatòries impossibles entre polís i lladres. Les escenes d’acció amb baralles, tirotejos combinats amb balls, cançons i romanticisme, típiques de les filmacions de bollywood van fer que el públic aplaudís sense parar.

En segon lloc va quedar Cold Eyes ( Corea del sud, 2013) , que ens va fer viure moments de tensió constant amb una trama d’investigació que només el més llest pot guanyar. En aquest thriller veurem com la protagonista comença com a novella a l’esquadró de vigilància de la unitat especial de la policia de Seül.  Veurem com la jove Ha Yun-ju, s’haurà d’enfortir en el seu entorn laboral prenent decisions dures a través del seu primer cas: atrapar una banda de lladres.

I la guanyadora del premi Gat de la Sort, de l’11è Festival de cinema oriental de Vic, va ser…

Unbeatable

Unbeatable ( Hong Kong, 2013), que va sorprendre moltíssim a la gent que no es va moure del seient fins al final encara que fos sota la pluja! Unbeatable ens presenta una història de MMA (Mixed Martial Arts) que enllaça la vida dels tres protagonistes que hauran de superar els obstacles, aprendre a creure en ells mateixos i acceptar-se tal com són, per poder afrontar la vida. Aquesta trama i les imatges impactants dels combats fa que no et puguis moure del lloc, rient, aplaudint i emocionant-te, des del començament fins al final.

 

buda2

Cal destacar altres projeccions i moments del festival, com:

  • Once upon a time in Shangai, que va tenir el seu quart lloc en la competició oficial. Un nouvingut posa els dolents al seu lloc mitjançant bufetades. Tot i que la història ens pot semblar típica, l’acció acompanyada amb imatges lentes dels combats en els moments claus, la bona lluita i uns personatges entranyables, fa que el públic gaudeixi d’un bon film que recordarà.
  • A time in Quchi; una història d’aprenentatge. En Bao és un nen que haurà d’anar passar l’estiu amb el seu avi que viu en un poble. Durant aquest temps, i lluny dels seus pares, Bao anirà canviant la visió de la seva vida i anirà madurant. No va entrar dins el rànquing dels 5 més valorats, però la destaquem per la seva tendresa.
  • Dues pel·lícules d’animació japonesa: Berserk 3 i la molt esperada Buda 2: Camino a la iluminación que  eren premieres a Espanya. En aquesta segona part de Buda veurem com Shiddharta, el protagonista,  emprèn el seu camí, des que va decidir fer-se aprenent de monjo fins a convertir-se en Buda.
  • La nit de terror amb Tales from the Dark 1 i 2, i la sessió golfa amb BCN Knockout (pel·lícula Índia gravada a Barcelona), i les japoneses Gun Caliber i Gothic Lolita Battle Bear.

Per acabar, cal remarcar dues coses: la primera és que aquest any les Nits de Cinema Oriental s’han consolidat amb més força com a festival ja que ha mantingut la seva extensa programació durant tot el dia i ha aportat convidats com Andrew Leavold, el director Shao Xiali i l’actor Zhang Songwen del film Fake fiction. I la segona és l’augment dels espectadors que han passat aquest any en totes les sessions i en les activitats paral·leles. Tot plegat ha fet que les Nits s’hagin convertit en un gran èxit.

Ara només queda felicitar a l’organització per la feina ben feta i esperar el proper estiu per poder gaudir del festival una vegada  més.

 

logo-nits

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *