Categories
Cultura japonesa Històric Notícies

Mor l’últim doble hibakusha


El passat 4 de gener va morir, a l’edat de 93 anys, Tsutomu Yamaguchi, l’últim supervivent de les dues bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki, és a dir  l’últim doble hibakusha (persona afectada per l’explosió atòmica).

Tsutomu Yamaguchi era un enginyer de 29 anys de Nagasaki que estava de viatge de negocis a Hiroshima el 6 d’agost de 1945. Quan baixava d’un tramvia, va veure com detonava el Little Boy, la bomba que va destruir gran part dels edificis de la ciutat i va acabar amb la vida de milers de persones. Es trobava a menys de 4 km del punt zero. Va patir greus cremades però va sobreviure.
Tres dies més tard havia tornat a Nagasaki i li estava explicant al seu cap la terrible experiència, quan va veure que la mateixa llum blanca envaïa l’habitació. Es pensava que el núvol en forma de bolet (que es forma després de l’explosió) l’havia seguit des d’Hiroshima. Era la detonació de la bomba Fat Man, que es va endur la vida de milers d’habitants de Nagasaki.
Si bé es creu que viuen encara altres dobles supervivents, Tsutomu Yamaguchi era l’únic que estava reconegut oficialment com a tal. Per això es diu que ell era l’últim doble hibakusha.

Al llarg de la seva vida, Yamaguchi havia fet moltes xerrades en contra de les armes atòmiques, i havia clamat per la seva abolició. Sentia que com a supervivent, tenia la responsabilitat de parlar-ne per deixar el seu testimoni a les generacions futures.

Reportatges relacionats:

Hiroshima, contextualització

Hiroshima, imatges

7 respostes a “Mor l’últim doble hibakusha”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *