Categories
Història

Cultura Yayoi (300ac-300dc)

Seguim amb la història del Japó. Recordem: ens trobem al Japó de la cultura Jomon, sense agricultura però amb una organització social relativament complexa. L’entrada d’una nova cultura més sofisticada, induïda principalment per migracions provinents del continent, la substituirà. Es tracta de la Yayoi.

.

Una teoria diu que les noves migracions provinents de Corea, arribarien a Kyushu ( l’illa del sud de Japó) i la cultura s’aniria expandint fins que, al segle I dc, es generalitzaria a tot Japó. A la plana de Kanto ( on hi ha Tòquio) hi ha el màxim desenvolupament d’aquesta cultura.

Entre els nous avenços que es donen trobem el conreu de l’arròs (agricultura)  i noves tècniques de rec, cosa que permet formar unes poblacions cada cop més grans. Van aprofitar les planes costaneres pel conrreu, per la seva facilitat de controlar-ne l’aigua. També es va incorporar nou bestiar com cavalls i bous.

La tècnica per fondre i treballar els metalls, principalment el bronze, va servir per fabricar nous elements rituals i eines, tot i que seguien utilitzant materials més primitius. Pel que fa a la ceràmica, s’incorpora la utilització de torns i s’imiten les formes xineses, no tant elaborades com la Jomon. Els recipients s’utilitzaven per emmagatzemar l’excedent de gra.

A l'esquerra una ceràmica Jomon. A la dreta una ceràmica Yayoi, quina és més complicada?

La influència xinesa és clara, s’han trobat monedes i miralls de bronze similars als de la Xina contemporània. A més els documents xinesos de l’època ens descriuen el Japó com una societat agrícola, jerarquitzada, amb caps religiosos, que són com shamans, amb poders màgics i que podien ser tant homes com dones. Així doncs, Japó, encara no disposava d’un estat centralitzat i només tenia molts pobles independents repartits pel territori.

S’explicaven contes i narracions orals i les danses eren expressions de festa o tristesa. És durant aquest període que comencen algunes llegendes i mitologies de tradició oral, encara no existia l’escriptura.

Com a apunt final, direm que es creu que els Yayoi són els avantpassats més probables dels japonesos actuals i que la cultura Jomon va quedar relegada en segon terme. L’augment de riquesa dels poblats donaria pasa a una nova cultura, la Yamato, que veurem en el següent episodi.

9 respostes a “Cultura Yayoi (300ac-300dc)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *