Categories
Anàlisis

Moribito-Guardián del espíritu sagrado

Selecta Visión va presentar pel darrer Saló del Manga l’Edició Integral d’aquesta sèrie. Consta de 6  DVD’s agrupats en 3 volums que per aquesta edició es recopilen en un pack. La història es desenvolupa al llarg de 26 capítols que combinen acció, fantasia, màgia i tocs èpics, i destacant valors com l’amistat, la lleialtat i l’honor.

És una obra que atrapa per la profunditat dels seus personatges, per la seva qualitat gràfica i per la combinació excel·lent d’elements de diferents cultures asiàtiques, amb realitat i fantasia. Els girs argumentals capten totalment l’atenció de l’espectador i tot i que és per a tots els públics va clarament enfocada a gent de certa edat. Si voleu tenir-ne tota la informació, continueu llegint.

.

Argument

Moribito – Guardián del espíritu sagrado ens explica la història de Balsa, una llancera (guerrera amb llança) que en un accident salva a Chagum, el segon príncep de l’imperi, d’uns 10 anys. Poc després, la Segona Emperadriu, mare de Chagum, li demana que s’emporti al seu fill del Palau i es converteixi en la seva guardaespatlles, ja que el nen està posseït per un dimoni i per tal que això no afecti la reputació de la Casa Imperial, l’Emperador ha decidit matar-lo. Tot i que Balsa es mostra reticent al principi, acaba acceptant l’encàrrec. Ella i Chagum fugen i a partir d’aquí seguim les seves dificultats per tal d’amagar-se dels seus perseguidors i sobreviure, així com la dels amics de Balsa que l’ajuden en la seva missió. Per altra banda, de mica en mica es van sabent coses sobre aquest “Dimoni de l’aigua” que ha posseït al príncep, de la vida de la pròpia Balsa i els seus amics i fins i tot del mateix Imperi.

Obra original

La sèrie està fidelment basada en “Seirei no Moribito“, publicada l’any 1996, la primera d’una sèrie de novel·les de l’escriptora Nahoko Uehasi. L’única excepció la constitueix la trama entre els capítols 7 al 18, que van ampliar el contingut de la novel·la original en exclusiva per aquesta versió animada. Aquesta sèrie de novel·les de fantasia èpica asiàtica de Uehasi, estan considerades best-sellers i han guanyat diversos premis literaris de prestigi al Japó.

Personatges principals

Balsa – llancera que es guanya la vida com a guardaespatlles, encarregada de protegir la vida de Chagum.

Chagum – segon príncep de l’Imperi, posseït per un “Dimoni de l’aigua”

Tanda – aprenent de xaman dedicat a l’herboristeria. Té una relació especial amb Balsa.

Torodai – gran xaman, molt poderosa, mentora de Tanda.

Shuga – tutor de Chagum i astròleg de gran intel·ligència, buscador incansable de la veritat.

“Els 8 guerrers” – cos guerrer d’elit de l’Emperador, encarregats de perseguir i trobar Chagum.

Jiguro – llancer, antic guardaespatlles i mentor de Balsa.

Context

La història se situa en un món imaginari, i combina elements típicament japonesos amb d’altres de xinesos i de coreans. Podríem dir que en la línia temporal se situaria aproximadament al que seria l’edat mitjana japonesa. Veurem que l’escriptura és més aviat xinesa així com el vestuari d’alguns personatges, mentre que d’altres tenen un estil més típicament japonès, tipus samurai. Alguns personatges tenen també un cert toc ainu (indígenes del nord del Japó). I alhora veurem una forta presència de xamans i astròlegs, característics de la cultura coreana. També s’aprecia algun element tibetà. L’arquitectura dels Palaus, per exemple, és clarament asiàtica però molt modernitzada. Tot plegat, una fusió de cultures excel·lent molt ben aconseguida. La banda sonora és impressionant i de prestigi, així com l’opening i l’ending. El primer va a càrrec del conegut grup japonès “L’Arc en Ciel”, responsable també  del segon opening de “Full Metal Alchemist” o un dels endings de “Rurouni Kenshin” . Us deixem aquí el vídeo de “Shine”, l’opening de Moribito, que us servirà alhora per fer-vos una idea de la qualitat del dibuix i del nivell de detall.

Opinió personal

Moribito enganxa des del primer capítol perquè de seguida intuim que hi haurà elements d’acció, de màgia, de fantasia i alhora d’intriga. Però no serà fins una mica més endavant que ens adonarem de fins a quin punt són profunds i complexos emocionalment els personatges de la sèrie. Es comença amb un ritme trepidant, de lluites i persecucions, i després assoleix un període molt calmat, que serveix per aprofundir en els sentiments del personatges. Però aquesta aturada de ritme pot fer que es perdi el nostre interès durant alguns capítols. Més endavant el torna a recuperar i el mantindrà ja fins al final, amb un últim capítol ple d’emocions. En global, meravellosa. El dibuix i els fons són molt treballats i plens de detalls. L’únic defecte una mica gran que li he vist és que els personatges tanquen molt poques vegades els ulls, només quan canvien de postura, i diguem que hi ha plans en què es fa una mica estrany.

La història està ben argumentada i els enllaços que fa la trama entre el “món real” i “l’altre món” que tenen punts en comú, està molt ben aconseguida. A vegades però el fet que anomenin els dos móns amb les seves llengües et fa perdre una mica perquè no saps de què estan parlant. Per altra banda, la profunditat i complexitat dels personatges també és molt destacable. Un guerrer no és només algú que es dedica a lluitar, sinó algú que té tota una història al darrera que l’ha fet convertir-se en guerrer i segueix el seu codi ètic en funció de les seves experiències vitals. Poques vegades es troba un repartiment on el caràcter dels personatges estigui tan ben justificat. Simplement genial. Tampoc cal oblidar la gran qualitat de la banda sonora. L’opening i l’ending també tenen una força impressionant.

Resumint, una sèrie fantàstica en tots els sentits de la paraula. Potser no se’n podria arribar a dir Obra Mestra… però quasi. Us la recomanem fervorosament.

Dades

Títol: Moribito – Guardián del Espíritu Sagrado (ed. Integral)

Edició: Selecta Visión

Autor: Nahoko Uehashi

Director: Kenji Kamiyama

Idiomes: Japonès / Espanyol

Duració: 26 capítols – 08:20:00

Preu: 29,95 €

.

Portada de l'edició integral i dels 3 volums que conté.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *