Categories
Història

Era Kamakura (1185-1333)

Ja tenim aquí un nou episodi de la història Japonesa. Aquesta era comença amb una estructura governant complexa i, a sobre, es complica encara més! El budisme segueix guanyant força, els pagesos fan el que poden per sobreviure, s’introdueix la moneda i els mongols intenten conquerir el país. Per acabar-ho de rematar les lluites internes fan caure el poder governant. Tela, no? Anem a veure-ho!

Els Fujiwara encara regenten l’emperador, no obstant el seu poder ha decaigut i el seu lloc ha estat ocupat pel clan Minamoto que han derrotat els Taira en les guerres Gempei (1180-1185). El cap del clan, Minamoto no Yoritomo, s’encarrega de instaurar un govern militar (bakufu) a Kamakura, una ciutat – molt bonica per cert – propera a l’actual Tòquio. El 1192 Yoritomo legitima la seva posició rebent el títol de Shogun (governador militar).

Minamoto no Yoritomo, Shogun

Constatem doncs, que el poder passa dels nobles als samurais. El cap de Kamakura és el Shogun i controla militarment tot el país a través d’una xarxa de governadors (shugo) i intendents militars (jito), que estan als diferents districtes.

Al 1198, mor Yoritomo sense haver deixat descendència i aquest fet provoca guerres i lluites pel poder. Aquestes lluites les acaba guanyant la viuda de Yoritomo, Hojo no Masako. A partir d’aquí el clan dels Hojo col·loquen, al 1203, un Shogun titella i s’estableixen com a regents del shogun (shikki), controlant tot el poder, fins el 1333.

Quin lio, no? Observem com queda en un dibuix pels que s’hagin despistat:

.

Un fet que marca fort al país són els dos intents fallits dels mongols per conquerir Japó a finals del segle XIII; unes tempestes providencials ajuden al bàndol nipó, més tard serien anomenades Kamikaze. Això comporta un cop dur per l’economia i l’hegemonia del clan Hojo. També és un revers per tot el país, ja que es viu una època complicada. A més el budisme predica la llei de l’últim dia, que la fi dels temps és a prop i, a sobre, les catàstrofes ajuden a confirmar aquest fet.

Més info

El dirigent mongol Kubilai Khan intenta conquerir Japó els anys 1274 i 1281 desembarcant Kyushu. La primera expedició conta amb una flota d’unes 900 embarcacions i la segona d’unes 4.000, aquesta última es troba amb una muralla construïda per defensar la costa. En ambdós intents fortes tempestes destrossen les flotes; aquestes seran divinitzades amb el nom de Kamikaze o vent diví, terme que serà recuperat en la segona guerra mundial per designar els pilots suïcides que aniran a estavellar el seu avió contra els vaixells nord americans.

El 1294 es mor Kubilai Khan i amb ell els atacs a Japó. No obstant L’alerta d’atacs mongols perdura fins l’any 1312, això vol dir que es destinen recursos militars a defensar les fronteres.

Daibutsu de Kamakura

Pel que fa al budisme aquest es diversifica en diferents sectes. La més coneguda és el budisme Zen, que prové de la Xina i que assimila principis shintoistes. El Zen és adoptat especialment pels samurais, les seves ensenyances enforteixen el caràcter, van en sintonia amb la seva disciplina i ajuda a desenvolupar un control quasi absolut a través de la meditació.

.

.

Més info…

Tot i que els contactes amb Xina no són oficials, aquests es porten a terme en part gràcies a l’intent dels Taira per comerciar amb el continent. Molts monjos japonesos van a estudiar a Xina on coneixen el budisme Zen. L’entrada del Zen a Japó s’associa al monjo Eisai, que funda la secta Reizai, i a Dogen que instaura la secta Soudo.

El Zen rebutja el ritualisme i exalta la meditació o Zazen per aconseguir la llum espiritual. Aquest seria molt important en els anys venidors, ja que com hem dit, és adoptat pels samurais i pel shogunat.

Estàtua de la porta del temple Todaiji, Nara

.

Els monestirs budistes són conservadors del pensament, les arts i la cultura del seu temps, tal i com similarment va ocórrer a l’Europa medieval cristiana. La religió influencia en la cultura de l’època, la literatura, l’art i l’arquitectura.

Observem encara avui uns temples a Kamakura amb un estil sobri i gens carregat de detalls que denoten una austeritat exquisida.També és famós el gran buda exterior de Kamakura o les estàtues de la porta del temple Todaiji de Nara, que denoten un estil realista dinàmic i poderós.

.

Més info…

Si fem una pinzellada a la literatura de l’època, veurem que els temes de guerres i de temples eren freqüents. És durant aquesta època que s’escriu- o es compila- el Heike Monogatari, que relata l’ascens i la caiguda del clan Taira.

L’origen del Heike s’atribueix als biwa hoshi, uns monjos cecs– o com a mínim uns rodamóns que en tenien l’aspecte- que amb el seu llaüt (biwa) van de poble en poble contant gestes i recitant històries. El públic, que no té tele ni internet, interactua amb el monjo i adorna les històries. En certa manera, aquests biwa hoshi serien com joglars o trobadors.

Mentre la noblesa i els samurais viuen en l’abundància, la població rural, com sempre, viu amb condicions dures i difícils. A finals del S XIII comença l’ús de la moneda ( importades de Xina) i els petits agricultors aconsegueixen un ingrés addicional venent productes, de mala qualitat, que cultiven en terrenys privats.

A mitjans del segle XIII es generalitza el vandalisme composat per lladres, assaltadors, xantatgistes i… guerrers samurais que no són tan fidels a la família Hojo i que vetllen pels seus propis interessos; procuren adquirir terres dels nobles, així com també eviten l’enviament de tributs i roben collites reclamant ser-ne els propietaris.

Veiem doncs que es produeix un abús de poder per part dels samurais a les províncies així com també un conflicte d’interessos amb els representants dels nobles. Finalment el shogunat opta per atorgar terres als samurais de manera legal. Tot i així el vandalisme continuarà.

Com ens plantem a la nova era? Diferents factors van influir com el creixent poder dels samurais a les províncies + debilitament dels Hojo + el més important: la revolta de l’emperador Go-daigo que, juntament amb els Ashikaga, derrota els Hojo.

Més info….

Go-daigo puja al tron al 1318 i ja comença a conspirar per recuperar el poder. Fa un primer intent que li surt malament i, després d’una batalla perduda, queda desterrat una illa. No obstant persisteix i torna al país on s’amaga amb fidels súbdits.

La caiguda palpable del shogunat de Kamakura és duta a terme per dos guerrers: Takauji Ashikaga i Yoshisada Nitta. Tots dos volen limitar el poder dels Hojo. Ashikaga desobeeix les ordres que ha rebut per atacar l’emperador i destrueix la oficina del shogun de Kyoto. Nitta ataca Kamakura i pressiona a la família Hojo per tal que es suïcidi, al 1333.

12 respostes a “Era Kamakura (1185-1333)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *