Categories
Autors Notícies

Haruki Murakami, guanyador del Premi Internacional Catalunya 2011

El conegudíssim escriptor japonès Haruki Murakami, ha estat el guanyador del Premi Internacional Catalunya 2011. Aquest guardó es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

.

Murakami va néixer a Kioto l’any 1949 i és actualment un dels escriptors japonesos amb més èxits de vendes. És l’autor de novel·les tan conegudes com “Tòquio Blues” , “L’amant perillosa. Al sud de la frontera, a l’oest del sol“,  “El meu amor Sputnik“, “Kafka a la platja“, “After Dark” o el darrer “1Q84“. També ha escrit nombrosos contes, com els reunits a l’obra “El salze cec i la dona adormida“. Degut al gran èxit de les seves obres s’ha convertit en un referent del panorama literari mundial, i hi ha qui fins i tot el considera un fenomen de culte.

Tot i això és una persona que li agrada mantenir-se allunyat de les multituds, la popularitat i la vida pública. En moltes de les seves novel·les és habitual que esmenti cançons, i es deu al fet que durant un temps va regentar un bar de jazz, estil de música del que es declara seguidor, tot i que li agraden molts d’altres.

En saber la notícia del premi, Haruki Murakami ha fet arribar un comunicat al jurat, donant les gràcies i assegurant que “lamento dir que no em puc sentir completament feliç amb aquesta distinció, perquè els meus compatriotes estan passant moments difícils, patint pel terratrèmol i els seus efectes“.

El Premi Internacional Catalunya el concedeix la Generalitat de Catalunya i està guardonat amb una dotació de 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies. El President de la Generalitat, Artur Mas, entregarà el premi a Haruki Murakami el proper 9 de juny, en el transcurs d’una cerimònia que tindrà lloc al Palau de la Generalitat.

.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *