Categories
Cultura japonesa Notícies

Les màquines expenedores, amenaçades per l’estalvi energètic

Convertides en gairebé una icona del país, aquestes màquines, presents als carrers, estacions, oficines i temples japonesos i que ofereixen des de begudes (calentes i fredes) fins a amulets, passant per flors i roba interior, ara es troben amenaçades per una campanya d’estalvi energètic engegada a conseqüència de la crisi nuclear posterior als desastres de l’11 de març.

.

Tot i que en els darrers 5 anys els fabricants havien reduït en més d’un 25% el consum elèctric de molts d’aquests dispositius utilitzant per exemple, panells solars, segons dades de l’any 2009 del Centre japonès per a la Conservació d’Energia, 3 d’aquestes màquines consumeixen en un any el mateix que una llar japonesa mitjana. I el seu nombre en el país és terriblement elevat; Segons l’Associació Nacional de Fabricants de Màquines Expenedores, en total hi ha més de 5 milions de jido-hanbaiki (màquines expenedores) al Japó, cosa que el converteix en el país amb major nombre d’unitats per habitant.

Aquestes màquines van començar a aparèixer al país durant els anys 60, quan Japó començava la seva recuperació econòmica després de la II Guerra Mundial, i aviat es van convertir en un símbol del desenvolupament econòmic i tecnològic del país. Degut al civisme i nivells baixíssims de vandalisme de la societat japonesa, ràpidament es van implantar per tot el territori.

Degut però als problemes de subministrament elèctric posteriors al terratrèmol i tsunami del març passat, i al consum d’aquests dispositius, la percepció de la societat nipona envers les màquines expenedores està començant a canviar, especialment tenint en compte que s’esperen problemes de subministrament energètic de cares a aquest pròxim estiu. De fet, s’han engegat ja diverses propostes relacionades amb l’estalvi d’energia d’aquestes màquines:

Una desena d’ONG han iniciat una campanya per reduir el nombre d’expenedores de refrescs, mentres que la capital del país, Tòquio, i altres 3 províncies han demanat al govern que redueixi el nombre d’hores que poden estar engedades i així estalviar electricitat. Algunes empreses de la capital ja han optat per apagar les llums de les seves màquines, i d’altres planegen desconnectar-les durant determinades hores aquest estiu. Les ONG manifesten però que no pretenen una campanya d’estalvi temporal a la zona de Tòquio, sinó que volen que es redueixi el nombre de màquines del país.

Diverses organitzacions, entre elles l’Institut de Polítiques d’Energia Sostenible i Greenpeace, han demanat que es deixin de fer servir aquestes màquines i que es retirin de seguida aquelles que són menys necessàries, com les ubicades en espais poc transitats. També han demanat que el Govern revisi les normatives per a instal·lar-les.

Tothom és conscient però que aquests dispositius estan fortament arrelats en la societat consumista japonesa i que aquesta batalla, tot i jugar a favor dels interessos d’estalvi energètic i de reducció d’emissions contaminants fixats pel Japó, de ben segur que serà a llarg termini.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *