Categories
Agenda

Cicle “Nikkatsu: una història japonesa” a la Filmoteca de Catalunya

NikatsuDurant aquests mesos de febrer i març, la Filmoteca de Catalunya acollirà un nou cicle dedicat al cinema japonès. En aquesta ocasió, se centrarà en la productora Nikkatsu. Vols saber quines pel·lícules hi podràs veure?

 .

.

.

La Nikkatsu

La Nikkatsu és una productora fundada el 1912 i que, cent anys després, segueix viva. A través de la seva trajectòria no tan sols podem resseguir una estratègia industrial —de caràcter oligopòlic— o l’evolució d’uns plantejaments estètics —del cinema xambara (de samurais) a l’anomenat pinku eiga (barreja de violència i erotisme)— sinó també els canvis que ha viscut la societat japonesa al llarg de tot aquest període.

Si cineastes com Mizoguchi simbolitzen el punt més alt d’un cert classicisme, altres, com Imamura, encarnen la revolta juvenil de finals dels cinquanta i uns tercers, com Kawashima, són l’anella perduda de l’evolució cap a la modernitat, que es materialitza en l’obra de gent com Nishimura o Kumashiro.

Fins a la Segona Guerra Mundial, la Nikkatsu va mantenir-se independent alternant comèdies, films històrics i, fins i tot, musicals. Durant els anys de guerra es va veure obligada a una fusió amb la Daiei, que la va dominar. Però un cop derrotats els militars, va recuperar la seva llibertat i va explotar el filó del cinema de gènere.

.

El cicle “Nikkatsu: Una història japonesa”

butatogunkanButa to gunkan (Porcs i cuirassats)

  • Direcció:  Shohei Imamura (1961)
  • VOSC  110′
  • Sinopsi: Les vivències del cineasta en l’ambient i la vida marginal del Japó de postguerra es reflecteixen en aquest film que, d’altra banda, inicia un dels temes inherents a la seva obra: la metàfora de la similitud entre l’home i els animals.
  • Dv 01/02 21:30 h.
  • Ds 02/02 19:30 h.
.

suzukiparadiseSuzaki Paradaizu: Aka Shingô  (El paradís de Suzaki: llum roja)

Direcció: Yûzô Kawashima (1956)
VOSC 81′
Sinopsi: Davant la impossibilitat d’unir-se en matrimoni, una jove parella decideix fugir a Tòquio. Un cop allà, s’instal•len en un bar situat a les portes de Suzaki, un barri de prostitució.
Dc 06/02  21:30 h.
Dj, 07/02 20:00 h.
.
kyonetsunokisetsuKyonetsu no kisetsu (Els pitjors)
Direcció: Koreyoshi Kurahara (1960)
VOSC 75′
Sinopsi: L’Akira és un delinqüent comú que acaba de sortir de la presó. La seva prioritat és venjar-se del periodista que el va denunciar. Amb la complicitat de la seva amant i d’un brètol que va conèixer a la garjola aniran a per la parella del periodista.
Dv 08/02 19:30 h.
Dg, 10/02 17:00 h.
.
yojohanfusumanourabariYojôhan fusuma no urabari (El món de les geishes)
Direcció: Tatsumi Kumashiro (1973)
VOSC 72′

El 1971, per culpa de la crisi de la indústria cinematogràfica japonesa, la Nikkatsu va decidir posar els seus grans talents al servei de la “Roman Porno” i produir films eròtics de gran pressupost i dirigits amb grans quotes de llibertat. Tatsumi Kumashiro és conegut com el rei d’aquesta mena de films i aquesta pel·lícula, ambientada en el violent context històric posterior a la guerra russojaponesa, va ser definit per François Truffaut com “un gran film. La interpretació és perfecta i la pel·lícula és divertida. En el seu elogi de la bellesa femenina i en la burla de l’estupidesa masculina rau l’esperit generós de Jean Renoir”.

Dv, 08/02 22:00 h.

Ds, 09/02 19:00 h.
.
korutonokisetsuKorutu wa ore no pasupooto (La Colt és el meu passaport)
Direcció: Takashi Nomura (1967)
VOSC 84′
Sinopsi: Un grup yakuza persegueix un assassí a sou i el seu lleial company per haver assassinat el seu cap. La fugida en avió dels dos perseguits fracassa i aleshores intenten escapar en vaixell, malgrat que han d’esperar força hores.

Dc, 13/02 21:30 h.
Ds, 16/02 19:30 h.
.
tsuchitohetaiTsuchi to hetai (Fang i soldats)
Direcció: Tomotaka Tasaka (1939)
 VOSC 119′

Un film sobre la Segona Guerra Sinojaponesa narrat de manera senzilla però estimulant. Tasaka atorga el protagonisme a la massa i accentua l’esforç diari i la camaraderia dels soldats japonesos i l’entrega heroica a la causa comuna del seu poble, però sense glorificar el conflicte. El gust pel detall i el realisme documental amb què Tasaka va rodar el film —que inclou una escena de batalla magnífica— va servir al govern americà (que va capturar-ne una còpia) per entrenar les seves tropes durant la Segona Guerra Mundial.

Dv, 15/02 19:00 h.
Dg, 17/02 21:30 h.
.
bakumatsutaiodenBakumatsu taiyôden (El sol dels darrers dies del shogunat)
Direcció: Yûzô Kawashima (1957)
 VOSC 110′
Sinopsi: Després d’acumular un munt de deutes al bordell, un rakugoka (un contacontes tradicional japonès) ha de romandre al prostíbul per eixugar-los.
Dj, 21/02 17:00 h.
Dv, 22/02 21:30 h.
.

noranekorokkuNora-nekko rokku: Sekkusu hanta  (El gat salvatge del rock: caçador sexual)

Direcció: Yasuharu Hasebe (1970)
VOSC 85′
Sinopsi:  Una banda racista anomenada Eagles inicia una creuada per apallissar i expulsar de la ciutat tots els nois mestissos. És la seva venjança particular després que un soldat americà negre violés la germana del líder del grup. Però toparan amb la resistència ferotge d’un mestís que rebrà l’ajuda de la Mako i la seva banda de noies delinqüents.
Dt, 26/02 21:30 h.
.
.
Nota! (Les sessions per a la resta de dates encara no estan anunciades en el moment de la publicació d’aquest article)

Dades d’interès

Com arribar-hi

Plaça de Salvador Seguí, 1 – 9
08001 Barcelona

Mapa
Tel.: + 34 935 671 070

Metro: L3 Liceu / L2 Paral·lel
Bus: 14 / 59 / 91 / 120
Bicing: Rambla del Raval, 13 / Rambla del
Raval 20
Parking: Hotel Barceló Raval / Illa Raval
(Sant Rafael, 15)

 

Preus de les entrades

Entrada individual: 4 euros
Entrada reduïda*: 3 euros

Abonament 20 sessions (no nominal): 50 euros
Abonament 30 sessions Aula de Cinema (nominal): 45 euros

Carnet de lliure circulació anual: 90 euros **

 * Entrada reduïda: Estudiants, aturats, jubilats, persones amb discapacitat legalment reconeguda, títols de família nombrosa o monoparental, Carnet jove i Carnet Xarxa de Biblioteques públiques.

** Accés lliure a totes les exposicions, projeccions, serveis de Biblioteca i programa mensual. Vàlid per a un any natural des de la data d’emissió.

.

.

Font: Cicle Nikkatsu de la Filmoteca de Catalunya

Totes les imatges pertanyen als seus respectius propietaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *