Categories
Agenda Cultura japonesa

‘Japonisme’ exposició + audioguia gratis + cinema a Barcelona

Japonismo_visual-450x450Com podeu veure al calendari, Japonisme, la fascinació per l’art japonès és l’exposició temporal que té lloc del 14 de juny fins al 15 de setembre al CaixaForum de Barcelona. L’exposició reflexa l’influència de Japó a Occident a partir de mitjans del segle XIX. Des de Japanzone i Bloguzz us convidem a visitar l’exposició amb un cupó vàlid per una audioguia gratuïta.

Paral·lelament hi ha un cicle de cinema, divendres i dissabtes, amb pel·lícules familiars i japoneses, en són un exemple Totoro, Nicky, Dolls o Hara-kiri.

.

 

El japonisme, una de les expressions artístiques més riques i polièdriques del segle XIX, és un moviment artístic molt conegut internacionalment. L’interès pel Japó es va estendre arreu d’Europa durant la segona crisantems1899.Alexander_de_Riquermeitat del segle XIX gràcies a iniciatives d’abast internacional tan influents com l’establiment i els productes art nouveau de Siegfried Bing, que va deixar la seva empremta en l’obra d’artistes de l’impressionisme, del postimpressionisme, del simbolisme i fins i tot de l’avantguarda.

El japonisme a Espanya va néixer cap a la dècada de 1870 i va tenir el seu període de més influència al tombant de segle i al voltant dels grans artistes del Modernisme, amb una gran riquesa de propostes estètiques i amb obres tan diverses com les de Marià Fortuny, Pablo Picasso o Joan Miró. En aquest sentit, Espanya, i especialment Catalunya,disposa d’un corpus d’obres japonistes molt abundant, però encara molt poc conegut.

El japonisme, l’atracció i la influència que l’art japonès va exercir a Occident a partir de mitjan segle XIX, és un dels fenòmens artístics i culturals més rics i fructífers de les relacions entre Orient i Occident.

Nascut a partir de l’obertura dels ports del Japó durant la dècada del 1860, el japonisme va esdevenir un dels ingredients més importants i essencials de la modernitat artística de l’Europa de la segona meitat del vuit-cents. Més enllà d’una primera lectura epidèrmica, basada en la difusió de formes exòtiques i temàtiques orientalistes, el japonisme va aportar temes, motius, composicions, tècniques, formats i, en definitiva, una imaginació poètica i una visió de l’art que van fer canviar els gustos i van desvetllar tot un món de noves idees, formes i colors, d’on beure i renovar l’art occidental de la segona meitat del segle XIX i d’inicis del XX.

ukiyoe2A més de ser la primera mostra que s’organitza a Espanya dedicada específicament al fenomen internacional del japonisme, aquesta exposició esdevé també la primera presentació de com la fascinació europea  per l’art i la cultura del Japó va arrelar a la península, i de manera ben especial a Catalunya.
Les més de 300 peces que s’exposen, moltes de les quals són inèdites i es mostren de manera excepcional per primera vegada, ens aproximen a una història de descobertes i d’intercanvis que té els orígens més allunyats en l’arribada dels primers missioners durant el període namban ara fa més de 400 anys.

Així doncs, l’exposició, que coincideix amb la celebració del quart centenari de l’enviament de l’ambaixada de Date Masamune a Espanya i a Itàlia, s’ha pensat amb la voluntat d’oferir les claus per conèixer i comprendre uns vincles culturals apassionants: els de la descoberta progressiva del Japó. Les obres seleccionades són el testimoni d’una fascinació compartida; testimoni de la descoberta d’un art, d’una estètica, d’una cultura i d’una visió del món aparentment distants però que van captivar els artistes del 1900 i van entrar en diàleg, ric diàleg, amb la societat de tota una època.

Horari: De dilluns a divendres, de 10 a 20 h
Dimecres d’agost obert fins les 23 h
Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 21 h

Preu: 4 €
Entrada gratuïta clients ”la Caixa”
El preu inclou l’accés a totes les exposicions
entrada gratuïta menors de 16 anys

Preu audioguies: 4 €
50% de descompte clients ”la Caixa”

Cupó per a una audioguia gratuïta vàlid pels seguidors de la web Japanzone, gràcies a Bloguzz; només cal imprimir i presentar a taquilla:

japonisme_audioguia_Japanzone

Visites comentades per al públic general
Dimarts, a les 18.00 h
Dissabtes, a les 19.00 h
Preu per persona: 3 €
50% de descompte clients “la Caixa”
Reserva de places per a les visites comentades al tel. 93 476 86 30

Visites concertades per a grups
Inscripció prèvia: 93 476 86 30
Grup: Màxim 25 persones
Preu per grup: 60 €

Activitats educatives
Visita dinamitzada per a grups escolars: www.eduCaixa.com

Més informació:

Agenda Caixa Forum Barcelona / exposició temporal JAPONISME

Visita virtual

tríptic en català

.

.

Cicle de cinema

Activitat complementària a l’exposició “Japonisme”
Fins el 31 d’agost de 2013

Lloc: CaixaForum Barcelona
Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia 6, Barcelona

4€ per sessió. 50% de descompte clients ”la Caixa”
Places limitades

JOIES DEL CINEMA JAPONÈS

Divendres 9 d’agost | 19:00 h
infierno del odio_kurasawaEl infierno del odio
Akira Kurosawa, Japó (1963), 143 min.
VOSE

Cinema negre en estat pur brindat per un Akira Kurosawa consagrat (ja havia estrenat amb molt d’èxit Rashomon i Els Set Samurais) i que volia experimentar amb un nou format, gènere i discurs, allunyat de les seves sensates cròniques del Japó feudal. Un film simbòlic, el títol original (“Tengoku to Jigoku”, és a dir, “Cel i Infern” segons els dogmes budistes) presagia una disquisició entre el bé i el mal, en què un home de mitjana edat multimilionari es debat moralment i èticament entre salvar la vida del fill del seu xofer, segrestat erròniament, o fer ús dels diners del rescat amb l’objectiu de realitzar una fusió empresarial que asseguri el futur de la seva família.

Divendres 16 d’agost | 19.00 h
feliznav_mrlaFeliz Navidad, Mr. Lawrence
Nagisa Oshima, Japó (1983), 123 min.
VOSE

Drama bèl·lic tenyit de romanticisme que va despertar molta expectació en el seu moment per diversos motius, principalment per la participació de David Bowie, que encarnava a un capità britànic durant la Segona Guerra Mundial i les seves gestes en un camp de concentració japonès, comandat per un estricte oficial japonès (Ryuichi Sakamoto) que cau rendit davant la bellesa del “gaijin” anglès, davant la desaprovació per part dels seus companys de files (entre ells un soldat violent interpretat per Takeshi Kitano).

Divendres 23 d’agost | 19.00 h
Dolls
Takeshi Kitano, Japó (2002), 114 min.
dollsVOSE

El ‘bunraku’ és el teatre de titelles japonès. En aquesta producció, Takeshi Kitano es permet el luxe de rodar una magnífica escena inicial en aquest format, que simbòlicament serveix per introduir l’estat d’ànim dels personatges que configuren les tres històries d’amor que narra amb una sensibilitat única:
una parella d’amants lligats que recorren tot l’arxipèlag nipó en recerca dels seus orígens com a parella, un yakuza que intenta buscar la seva estimada de quan era jove, i una ídol que intenta recompondre la seva vida després de patir un accident, al costat d’un fan.

Divendres 30 d’agost | 19.00 h
harakiriHara-kiri: muerte de un samurái
Takashi Miike, Japó (2011), 125 min.
VOSE

Poca o cap és l’esperança que alberga el samurai Hanshiro Tsukumo, i que el porta a les portes de residència del clan Li. L’any 1630, immersos en l’època Kan’ei, la pau ha portat a la caiguda del clan de Geishu i els seus 12.000 guerrers amb ell, situació que condueix a molts d’ells a la misèria. Hansihiro, un d’aquests guerrers, sol·licita dur a terme el ritual del harakiri dins dels murs del clan Li, un dels clans més honorables del regne.

.

CINEMA FAMILIAR

Dissabte 10 d’agost | 17.30 h
Totoro02El meu veí Totoro
Hayao Miyazaki (1988), 85 min.
Idioma: Català

Mei i Satsuki són dues germanes que es traslladen a viure amb el seu pare a una cabana al camp. Un dia, per casualitat, la més petita descobreix l’existència dels “totoros”: esperits guardians del bosc que només els nens de cor pur són capaços de veure. La pel·lícula més representativa d’un dels grans directors d’animació mundial, Hayao Miyazaki, i del seu Studio Ghibli.

Dissabte 17 d’agost | 17.30 h
nickyNicky, la aprendiz de bruja
Hayao Miyazaki (1989), 103 min.
Idioma: Castellà

Nicky és una jove bruixa de 13 anys que està a punt de començar la seva formació. Com totes les bruixes a aquesta edat, passarà un any sencer fora de casa en un lloc on pugui ajudar la gent amb els seus poders màgics. Enfilada damunt l’escombra i volant amb el seu bon amic Gigi, un gat negre molt savi, emprendrà un viatge ple d’aventures i diversió en el qual farà grans amics, com Tombo, i descobrirà el veritable poder de la màgia.

 

Dissabte 24 d’agost | 17.30 h
La gran aventura de la abeja Hutch
nits_hutch1
Tetsuro Amino (2012), 101 min.
Idioma: Castellà

Pel·lícula basada en la famosa sèrie La abeja Hutch, que va emetre Telecinco als anys noranta, produïda pel famós estudi Tatsunoko. Després de quedar separada de les seves companyes quan el seu rusc és atacat per sorpresa per un grup de vespes, la petita abella Hutch emprèn tota sola una fantàstica aventura a la recerca de la seva mare, l’abella reina.

Illa-recordsDissabte 31 d’agost | 17.30 h
L’illa dels records i el mirall màgic
Shinsuke Sato-Production I.G. (2009), 99 min.
Idioma: Català

Pel·lícula d’animació comparada amb històries com Alicia al País de les Meravelles o Les cròniques de Narnia, en què se’ns narren les aventures de Haruka a l’illa dels records, on un gran nombre de criatures fantàstiques li faran recordar moments màgics de la seva infantesa al costat de la seva mare, que ara ja és morta.

.

 

Dissabte 14 setembre | 17.30 h
Diumenge 15 de setembre | 12:00 h

Arrietty i el món dels remenuts
Hiromasa Yonebayashi (2010), 94 min
Idioma: català

.

Activitats complementàries a l’exposició “Japonisme”

Més informació:  http://www.agendacentrosobrasociallacaixa.es/ca/caixaforum-barcelona/2013-maig-agost-caixaforum-barcelona/cicle-de-cinema-japonisme

 

Una resposta a “‘Japonisme’ exposició + audioguia gratis + cinema a Barcelona”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *