Categories
Cultura japonesa Notícies

Concurs de Haikus

haiku_davEl passat divendres 27 de febrer, a la la seu del Vic Jove de Vic, es va fer la presentació oficial del concurs Ubú poeta: concurs de haikus organitzat per la gent de Ubú (Maria Isern i Adrià Aparicio) i el Vic Jove. El concurs s’emmarca dins el cicle “El contorn del poema” que compta amb diferents xerrades sobre aquest gènere literari. A continuació les bases del concurs fins el 4 d’abril. Us animeu a participar?   Les principals bases del concurs:

 • Terminis de presentació: Del 28 de febrer fins el 4 d’abril.
 • Obert a totes les edats.
 • Firma amb pseudònim. Cal indicar a banda les dades personals i de contacte.
 • Els poemes han de seguir la mètrica 5-7-5 síl·labes ( per cert, no cal que rimin)
 • Es poden presentar personalment o al correu electrònic: [email protected]
 • Els poemes s’exposaran al mur del Vic Jove entre el 24 d’abril i el 15 de maig

I els premis es lliuraran el divendres 24 d’abril a les 8 del vespre en un recital de poesia a la seu del Vic Jove i constaran de:

 • 1r premi. Premi de Merdra. Targeta Regal Vic Comerç pel valor de 100 €
 • 2n premi. Premi Candela Verda. Un lot de llibres valorat en 50 €

Per totes aquelles persones que vulguin conèixer una mica més el món del Haiku recuperem un petit article que vam publicar fa temps sobre aquesta poesia tradicional japonesa que prové de la tanka: Els haiku són petits poemes que s’estructuren en 3 versos, de 5-7-5 síl·labes. Normalment fa referència a una de les estacions de l’any, però pot ser de manera indirecta, per exemple es pot fer esment a la florida (primavera), els insectes (estiu), l’olor dels crisantems (tardor) o núvols de neu ( hivern). Es tracta de tenir en compte la realitat del dia a dia i la naturalesa que ens envolta ( malgrat que en alguns casos la natura es pot obviar). CP foto 13 Un haiku ha de provenir de la intuïció profunda, fruit de la contemplació de captar un instant o un moment, netejar el tota ombra de “jo” que hi pugui haver i quedar-nos amb l’escencial. Amb 17 síl·labes hem de reconstruir el moment, de manera que el lector ha de captar el seu sentit. Es pot dir que tant per qui l’escriu com per qui el llegeix el haiku té una vessant espiritual. Es podria dir que normalment en els dos primers versos, es fa un apunt sobre el que s’està contemplant, i en el darrer vers se li dóna el simbolisme o el sentit espiritual. Algunes coses que s’haurien de tenir en compte a l’hora d’escriure un haiku:

 1. Evocar a l’estació de l’any
 2. Descriure alguna cosa
 3. Que sigui lleuger ( no molt sofisticat però tampoc molt vulgar).
 4. Meditar-lo a consciència
 5. No fer referència a sentiments propis (eliminar el “jo”).

A contuniació us presentem un dels haiku més coneguts de Matsuo Basho (1644-1694) que fóu qui assentà les bases d’aquesta poesia.

古池や蛙飛こむ水のおと

Furui ke ya kawazu tobikomu mizu no oto

En un vell estany

hi salta una granota

el soroll de l’aigua

Granota

senzill, no? ens hem d’imaginar un estany petit amb una granota que hi salta a dins. Qui ni ha viscut mai una escena semblant? el Haiku és una invitació a parar un moment i simplement mirar al nostre voltant amb uns ulls contemplatius. Si ens posem a interpretar el poema, podríem dir que el “vell estany” ens evoca a aigua calmada, al principi al no res, o fins i tot a un estat de la ment. La granota salta, aquest fet ens indica el moviment el principi de tot. El soroll de l’aigua és la conseqüència de l’acció és l’existir. I posteriorment tot torna a la calma, al principi, com si el temps fos cíclic. Un altre haiku, aquest cop del mestre Issa Kobayashi (1763-1827)

Afunokeni Ochite nakikeri Aki no semi.

Cau panxa enlaire

la cigarra de tardor

i segueix cantant.

Milers d’insectes cauen cada dia dels arbres i acaben la seva vida, però la qüestió és que el poeta hi para atenció. En aquest cas…la cigarra segueix cantant. En definitiva podem dir que la simplicitat dels haiku és la clau de la seva complexitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *